Scandalul cu Sanatoriul Podriga ia amploare. DSP cere intrarea în legalitate, reprezentanții CJ spun că vor închide unitatea

sanatoriul PodrigaSanatoriul de neuropsihiatrie de la Podriga nu va primi autorizație sanitară de funcționare până când nu va intra în legalitate și până când apa folosită nu va fi una potabilă. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Botoșani au declarat că ultimele analize, care au fost făcute vineri, au arătat că apa este neconformă și că aceasta nu poate fi folosită decât în scop menajer. Silvana Tudorache, directorul DSP Botoșani, a declarat că apa folosită de către unitatea spitalicească reprezintă risc pentru sănătatea publică și că nu poate fi eliberată o autorizație sanitară cu plan de conformare decât în anumite situații, respectiv pentru igienizarea unor saloane, a unor grupuri sanitare, nu și în cazul apei potabile.

Mai mult, directorul DSP susține că Stația de alimentare cu apă de la Săveni nu este autorizată sanitar și,  în ciuda acestui fapt , se distribuie apă către alte instituții publice.

Au fost recoltate mai multe probe de apă și toate acestea au fost neconforme. Vineri, au fost recoltate noi probe după instalarea unor filtre, însă apa era cu nămol, Toate probele au ieșit neconforme. Stația de alimentare de apă de la Săveni nu a fost autorizată pe potabilitate, respectiv turbiditate și oxidabilitate crescută. Nu se eliberează autorizație sanitară cu plan de conformare în acest caz: apa este potabilă sau nepotabilă. Apă conformă sau neconformă, pentru că există risc major pentru sănătatea populației”, a spus directorul DSP.

like facebookSilvana Tudorache susține că problema de la Sanatoriul Podriga stă în a fi soluționată doar la operatorul de apă și că nu va fi eliberată autorizația decât în momentul în care unitatea va intra în legalitate. Directorul DSP s-a arătat deranjat de faptul că prefectul județului, Dan Nechifor, i-a cerut să elibereze autorizația cu plan de conformare.

Mi se pare nefiresc să se iasă public și să mi se ceară să nu respect legislația sanitară în vigoare. Toate documentele eliberate de DSP sunt semnate, parafate și fiecare răspunde de documentul semnat. Mi se pare complet nefiresc să mi se sugereze să fac o autorizație într-un fel sau într-un alt fel. Nici celelalte instituții nu au apă potabilă, nici populația de pe zona Săveni.”, a menționat directorul DSP.

Întrebată cum a fost autorizat sanatoriul în anii anteriori, chiar dacă Stația de alimentare cu apă de la Săveni nu era autorizată sanitar, directorul DSP nu a oferit un răspuns coerent.

silvana tudoracheDacă Stația de la Săveni nu este autorizată, apa nu este bună. S-a dat autorizația până acum. Eu nu pot să răspund pentru ce fac colegii sau subalternii mei”, a adăugat Silvana Tudorache, care spune că va respecta legea.

Eu știu că un om corect și un om care încearcă să facă ceva și să facă o schimbare devine incomod pentru cei din jur. Dar nu pot să înțeleg un lucru când e vorba de sănătatea unor oameni, pe care vrei să-i manevrezi și să-i manipulezi ca niște păpușele drăgălașe, ca niște marionete pe care îi iau și îi duc la DSP. Asta nu pot să înțeleg. Eu respect legea”, a mai spus Tudorache, care a afirmat că a informat și Ministerul sănătății despre situația de la Podriga, iar de acolo i s-a transmis să respecte legea.

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu, spune că dacă problema nu poate fi rezolvată, atunci singura soluție este închiderea Sanatoriului Podriga.

Probabil vom închide sanatoriul. Dacă nu vin cu soluții. Sanatoriul funcționează acolo de 50 de ani. Se pregătește o plângere penală pentru funcționarii de la DSP. Fie relocăm pacienții de acolo, fie închidem sanatoriul”, a spus Sorescu. Pentru că nu are autorizație sanitară de funcționare, unitatea spitalicească a fost tăiată și de la finanțarea cu Casa de Asigurări de Sănătate.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *