Licenii din județele Botoșani și Suceava se întrec în cadrul Concursului Național ”Tinerii Dezbat”

elevi laurian tinerii dezbat 1Ministerul Educaţiei Naţionale și Cercetării Știinţifice împreună cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Reprezentanţa UNICEF în România și Romanian-American Foundation prin Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică, implementează cea de-a VII-a ediţie a Concursului Naţional „Tinerii dezbat”.

like facebookConcursul Național „Tinerii Dezbat” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către M.E.N.C.Ș., în anul școlar 2015-2016.

Conform Calendarului Concursului național „Tinerii Dezbat”, în perioada 20-22 mai 2016, se va desfășura etapa regională, în zece centre regionale din ţară.

Echipaje din 15 licee din judeţul Botoșani și din 11 licee din judeţul Suceava se vor întâlni la Colegiul Naţional «A. T. Laurian » din Botoșani, unde se va derula etapa regională a concursului, astfel : echipajele școlilor (3 elevi însoţiţi de un profesor coordonator) vor sosi la centrul regional sâmbătă, 21 mai 2016, înainte de ora 10.00. Prima rundă de dezbateri va începe la ora 12.00. Sferturile de finală, semifinalele și finala se vor desfășura duminică, 22 mai 2016.

Inițiat în 2010 de Ministerul Educației Naţionale și Cercetării Știinţifice, Concursul Național „Tinerii Dezbat” este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din România. Alcătuit din 3 etape competiționale distincte (județeană, regională și națională) și un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, Concursul Tinerii Dezbat invită profesorii alături de elevii lor într-o experiență de învățare a argumentării și de formare a gândirii critice.

Concursul Național „Tinerii dezbat” are drept scop conștientizarea de către tineri a valorilor cetățeniei democratice prin înţelegerea informată a realităţilor sociale, dezbaterea argumentată și exersarea atitudinii tolerante și deschise față de diferenţele sociale, etnice, economice, de sănătate, gen, ş.a., care pot constitui bariere în comunicare.

Pentru acest an, sunt prevăzute spre a fi luate în dezbatere: educaţia civică, materie ce ar trebui să devină obligatorie în programa şcolară pentru liceu; măsuri de toleranţă zero pentru actele de discriminare din şcoli; drepturile copilului – obiect de studiu pentru toţi elevii.

Etapa naţională va avea loc la Zalău, în judeţul Sălaj, în perioada 10-12 iunie 2016.

Menţionăm că, în anul școlar trecut, elevii Andreea-Clara Pricopi, Dana-Ioana Iacob și Iulian-Corneliu Călinescu, de la Colegiul Naţional „A. T. Laurian” din Botoșani, au obţinut premiul I la etapa naţională a concursului « Tinerii dezbat », de la Miercurea-Ciuc.

Sursa> comunicat ISJ

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *