Acțiuni organizate de Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani, de Ziua Internațională a Diversității Biologice

apm botosaniAgenția pentru Protecția Mediului Botoșani sărbătorește, pe data de 22 mai 2016, Ziua Internațională a Diversității Biologice printr-o campanie de informare și conștientizare privind importanța protejării biodiversității.

 Tema stabilită în acest an:”Consolidarea biodiversității pentru susținerea nivelului de trai al umanității”, evidențiază necesitatea conservării și protejării diversității biologice, care constituie sistemul suport al vieții și al dezvoltării sistemelor socio-economice.

Valoarea economică a biodiversității este evidentă prin utilizarea directă a componentelor sale, resurse naturale neregenerabile cum ar fi combustibilii fosili, mineralele și resurse naturale regenerabile -specii de plante și animale.

In județul Botoșani există o biodiversitate bogată, reprezentată de habitate naturale, specii de plante și animale sălbatice, unele protejate, cu  valoare ridicată de conservare, iar altele care pot fi exploatate, cu măsuri speciale de management. Dintre speciile de floră protejate amintim: papucul doamnei, laleaua pestriță, angelica, rușcuța de primăvară. Speciile de faună protejate sunt mai bine reprezentate și amintim dintre aceastea speciile de păsări răpitoare acvila de câmp, acvila țipătoare mare, șorecarul încălțat, codalbul, acvila mică, vânturelul de seară, speciile de carnivore strict protejate ca pisica sălbatică, specii de amfibieni și reptile – broasca țestoasă de apă, tritonul cu creastă și altele.

Speciile cele mai valoroase din punct de vedere conservativ le putem observa în ariile naturale protejate, care sunt eșantioane reprezentative  pentru flora și fauna sălbatică a județului.

„Pe teritoriul județului Botoșani sunt declarate  25 arii naturale protejate de interes  judeţean, naţional şi comunitar cu suprafața totală de 64292 ha, ceea ce reprezintă cca 13% din suprafața judetului,  având un  regim diferenţiat de protecţie, conservare şi utilizare în funcţie de categoria de protecţie.”, a declarat directorul executiv al APM Botoșani, dl. Eugen Mateciuc.

Pentru marcarea Zilei  Internaționale a Diversității Biologice, Agenția pentru  Protecția Mediului Botoșani organizează o serie de activități de informare și conștientizare în unități de învâțământ din județ, o acțiune de monitorizare a speciilor de păsări sălbatice în aria naturală protejată Iazurile de pe valea Ibănesei-Bașeului-Podrigăi, precum  și expoziții de desene.

Sursa: comunicat APM

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *