Olimpică la mai toate obiectele. Din dragoste pentru Legendele Olimpului, Olivia a învăţat şi neo-greaca şi a câştigat cel mai mare concurs naţional

Olivia Burca- BotosaniOlivia Burcă, o adolescentă de 13 ani în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „A.T. Laurian“ din Botoşani, este olimpică la nu mai puţin de şase discipline şcolare. În momentul de faţă, este cel mai bun elev din ţară la neo-greacă, la categoria de vârstă 8-13 ani şi la cel mai ridicat nivel de dificultate. „Olivia este un copil deosebit, pluri-olimpic, care pur şi simplu a uimit la nivel naţional. Este o perfomanţă deosebită, greu de imaginat în condiţiile în care Botoşaniul nu are o comunitate grecească“, spune profesoara de limbi clasice şi neo-greacă Dorica Coca, de la Colegiul Naţional „A.T. Laurian“.

Peste elevii de etnie greacă

Olivia Burcă impresionează de la prima vedere. Limbile clasice, studiate ca un hobby încă din copilărie, par a-şi fi pus amprenta pe chipul ei. Are o privire distinsă şi vorbeşte calm, clar, conturând cuvintele ca într-un discurs din Senatul roman. În 2016, Olivia Burcă, a reuşit o performanţă uluitoare pentru o tânără care nu are rădăcini elene şi care nici nu locuieşte în cadrul sau măcar în preajma unei comunităţi greceşti. A reuşit să obţină nota 10 la olimpiada naţională de neo-greacă desfăşurată în municipiul Iaşi în perioada 23-25 aprilie.

like facebookOlivia a obţinut acest rezultat la categoria ei de vârstă, 8-14 ani, şi la nivelul cel mai înalt – A1. „A fost ceva de tipul «Veni, vidi, vici». A fost un rezultat pe care nu ştiu neapărat dacă-l aşteptam, dar Olivia este un elev de excepţie, care face totul din pasiune. Am reuşit să uimim pe toată lumea cu acest rezultat. Este cu atât mai deosebit cu cât Olivia a concurat inclusiv contra unor copii cu origine elenă, reuşind să câştige. Este un rezultat fantastic. N-am mai avut niciodată un elev care să obţină un astfel de rezultat“, spune Dorica Coca cu

“ M-am hrănit cu legendele Olimpului”

Olivia Burcă, tânăra olimpică, spune că pasiunea pentru limbi clasice şi, mai ales, pentru neo-greacă s-a născut în copilărie şi are legătură cu întreaga cultură antică a greco-romanilor. Botoşăneanca descrie că a descoperit cultura elenă încă din primii ani de viaţă, după ce a stat o scurtă perioadă de timp în Grecia alături de părinţi. Nu a avut timp să înveţe limba, dar s-a îndrăgostit iremediabil de civilizaţia elenă.

 

Când eram mică, am simţit o atracţie pentru această cultură. Atunci nu mi-o puteam explica, eram prea mică. Dar apoi, aici, în România, tânjeam după acea cultură, eram fascinată de civilizaţia vechilor greci, de tot ce însemna Grecia. Am citit mult despre ea şi m-am «hrănit» cu ”Legendele Olimpului“, explică Olivia. Această fascinaţie a împins-o să înveţe şi limba greacă. „Doream să completez această legătură. Să fie totală. Aşa că am început să învăţ limba greacă“, adaugă tânăra olimpică.

 

Olivia, fiind atrasă de Antichitate, a studiat atât greaca veche, cât şi latina şi neo-greaca. „Nu este uşor şi trebuie multă muncă, dar când intervine pasiunea, efortul nu se simte. Ele sunt diferite între ele, există diferenţe inclusiv între greaca veche şi neo-greacă. Am ales neo-greaca, recent, pentru că este limba vorbită acum în Grecia“, spune Olivia.

Faţă în faţă cu aşii eleni

Olivia Burcă, prin rezultatul obţinut, s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Neo-greacă, care va reuni  elevi vorbitori de gracă din toate ţările. Concursul va avea loc la Bucureşti în luna septembrie, iar eleva botoşăneancă va avea parte de o concurenţă foarte puternică. „Bineînţeles că doresc să obţin un rezultat bun, doresc să câştig, chiar dacă va fi dificil, având în vedere că vor veni tineri vorbitori nativi de greacă. În orice caz, pe mine pasiunea pentru cultura şi limba greacă m-au adus aici, nu neapărat dorinţa de a demonstra ceva“, spune Olivia Burcă. Olivia vrea să continue şi după acest concurs să studieze neo-greaca, greaca veche şi latina, pentru a ajunge la perfecţiune, cu toate că nu s-a hotărât încă dacă va face o carieră din asta.

„În orice există logică“

Neo-greaca nu este singura materie la care Olivia Burcă face performanţă. Eleva botoşăneancă a ajuns să se califice la şase olimpiade naţionale şi a fost nevoită să aleagă. De exemplu, la începutul anului 2016, Olivia a mai participat la olimpiadele la matematică, limba şi literatura română, fizică, limba engleză şi latină. „Nu le consider foarte diferite. În orice există o logică şi cred că fiecare materie ne învaţă câte ceva. Nu văd nimic neobişnuit în a-ţi plăcea matematica şi latina în acelaşi timp. Fiecare are farmecul ei, pe care trebuie să-l descoperi“, spune Olivia. 

Deşi a obţinut premii la faza judeţeană a tuturor olimpiadelor la care a concurat, Olivia a fost nevoită să aleagă o singură materie pe care s-o aprofundeze pentru a obţine performanţe la faza naţională. S-a hotărât pentru neo-greacă luând în calcul şi examenele de la sfârşitul clasei a VIII-a. „Vine evaluarea naţională. Am discutat şi cu părinţii şi am decis că merg doar aici. Oscilam între neo-greacă şi latină. Nu am putut renunţa la pasiunea mea pentru Grecia“, spune Olivia.

Cinci olimpici din Botoşani în ultimii ani

Performanţele Oliviei nu sunt o întâmplare, având în vedere că la Botoşani există, la nivel şcolar, o tradiţie a studierii culturii şi limbilor clasice. S-a înregistrat în ultimii ani o preocupare deosebită în special în rândul elevilor botoşăneni de la profilul uman. Dorica Coca, profesoară de limbi clasice, spune că numai ea a pregătit în ultimii ani cinci olimpici naţionali, calificaţi ulterior şi la olimpiadele internaţionale de latină. Totodată, la Botoşani a fost înfiinţată şi o trupă de teatru antic, izvorâtă tocmai din pasiunea pentru limbile şi cultura clasică.

Gramatica limbii latine, în special, dă o anumită structură, o anumită organizare minţii copilului, iar despre cultura şi civilizaţia greco-romană nici nu mai are rost să spun cât de mult înseamnă pentru cultura întregii Europe. A fost piatra de temelie a acesteia. Iar la Botoşani putem spune că există o pasiune în rândul elevilor pentru lumea antică“, spune Dorica Coca.

Sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *