Case, apartamente și terenuri de zeci de milioane de euro, cumpărate la Botoșani

Botosaniul, priveliste de susBotoşănenii au căpătat din nou apetit pentru tranzacţiile imobiliare fiind presaţi şi de Legea dării în plată. Potrivit datelor declarate de notarii din Botoşani, în cursul anului trecut s-au realizat tranzacţii imobiliare în valoare de peste 166 de milioane de lei, echivalentul a aproape 38 de milioane de euro.

Cele mai multe tranzacţii s-au realizat cu imobile deţinute de proprietari de mai mult de trei ani şi astfel s-a achitat un impozit de 2% din valoarea lor. Specialiştii în domeniul imobiliar spun că majoritatea tranzacţiilor s-au realizat pe baza creditelor bancare, iar cum zvonurile privind intrarea în vigoare a legii privind darea în plată au făcut ca bancherii să înăsprească condiţiile de creditare, oamenii s-au grăbit să acceseze credite pe vechile condiţiile.

like facebookAcelaşi trend s-a păstrat şi în cursul acestui an, datele raportate de notari în primul trimestru arată că s-au efectuat tranzacţii în valoare de peste 40 de milioane de lei, echivalentul a 9,3 milioane de euro. Cele mai multe tranzacţii s-au înregistrat la apartamente, în special cele cu 2 şi 3 camere.

Tinerii au apelat la credite de tipul Prima Casă, epuizând în primele cinci luni fondurile alocate de Guvern pentru tot anul. Legea dării în plată, ce va intra în vigoare la jumătatea acestei luni, a făcut ca băncile să majoreze avansurile la creditele proprii ale băncilor, ajungând în unele cazuri la 35% din valoarea totală a creditelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *