Neatenţia, neglijenţa şi inconştienţa unor cetăţeni sunt responsabile de producerea a peste 60 de incendii pe raza judeţului Botoşani in luna septembrie, se arata intr-un comunicat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.
Distrugerea prin incendiere a unor resturi vegetale, jocul copiilor cu focul, fumatul in locuri nepermise sau acţiunea intenţionată sunt prinicipalele cauze care au generat luna trecută 19 incendii la furajele depozitate in curţile unor botoşaneni, 16 incendii la locuinţele sau anexele gospodăreşti şi 22 de incendii de vegetaţie uscată. La acestea se adaugă alte 3 incendii izbucnite la autoturisme aflate in trafic.
Focul a distrus parţial 16 case şi anexe, trei autovehicule, peste 250 de tone de furaje şi vegetaţia uscată de pe 100 de hectare, pagube estimate de proprietari la aproximativ 700.000 lei.
Subunităţile inspectoratului şi membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, au reuşit să protejeze de foc bunuri materiale in valoare de cca. 8 milioane de lei.
Ponderea mare de incendii de la gospodăriile cetăţeneşti impune fiecărui cetăţean să dovedească mai multă responsabilitate in acţiunile proprii, să-şi insuşească normele de prevenire a incendiilor, să le transmită pe orice cale şi altora şi să ia atitudine impotriva celor care le incalcă. Incendiile produse in gospodăriile populaţiei, s-au soldat de multe ori cu pierderi de vieţi omeneşti, răniri grave şi distrugeri importante de bunuri materiale, afectind in special persoanele in virstă sau singure, şi au avut la origine, de cele mai multe ori, neglijenţa umană.
Pe lingă cauzele menţionate anterior (distrugerea prin incendiere a unor resturi vegetale, jocul copiilor cu focul, fumatul in locuri nepermise sau acţiunea intenţionată) incendiile produse in gospodării sunt cauzate şi de exploatarea instalaţiilor şi echipamentelor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii. Probabilitatea de izbucnire a incendiilor de la acest gen de instalaţii este mai mare, deoarece acestea sunt utilizate o perioadă de timp mai indelungată, fără a fi verificate şi reparate. Cea mai frecventă imprejurare este suprasolicitarea instalaţiilor electrice prin racordarea concomitentă a unui număr de consumatori ce depăşeşte puterea instalată.
De asemenea, se pot produce incendii dacă se utilizează siguranţe supracalibrate. O altă cauză o constituie instalaţiile de incălzire improvizate, exploatate necorespunzător sau burlane şi coşuri de evacuare a fumului şi gazelor construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile, necurăţate şi neverificate la timp.
Sobele folosite pentru incălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşee executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. O problemă aparte o constituie sobele metalice (fără acumulare de căldură). Acestea trebuie fi amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atit sobele metalice cit şi burlanele vor fi amplasate la distanţa de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. Burlanele sobelor metalice folosite pentru incălzire, nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate in mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă. Coşurile indiferent de construcţia lor se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare. Important de reţinut este ca in sobe, focul să nu fie aprins cu lichide inflamabile, sobele trebuie supravegheate pe timpul utilizării, iar jarul şi cenuşa aruncate in gropi special amenajate. Pentru sobele care funcţionează cu combustibil solid in faţa uşilor de alimentare se fixează o tablă metalică cu dimensiunile de 50 x 70 cm
pentru protejarea pardoselii combustibile. Se admite folosirea combustibilului gazos (gaz metan, G.P.L.) numai la sobe ori alte mijloace de incălzire omologate- fabricate expres pentru acest fel de combustibil.
In afară de aceste cauze, in perioada toamnă- iarnă s-au produs frecvent incendii din cauza afumătoriilor improvizate ori utilizate necorespunzător.
De asemenea amintim de cauzele de incendiu produse in atelierele de producţie, care in mod frecvent in această perioadă, au la bază folosirea unor mijloace şi instalaţii de incălzire improvizate, neverificate, suprasolicitate şi, de multe ori, folosite fără să fie supravegheate de personal instruit şi calificat (autorizat).