Nemultumiri si reclamatii fata de modul de reorganizare a retelei scolare

Reclamatii primite la Institutia Prefectului vizavi de modul de reorganizare a retelei scolare in noul an scolar. Potrivit unui comunicat de presa remis de Institutia Prefectului, In şedinţele Consiliului de Administraţie ale Inspectoratului Şcolar Botoşani s-a hotărat reorganizarea reţelei şcolare prin desfiinţarea prin comasare a 19 unităţi de invăţămant cu personalitate juridică. S-a stabilit ca după consultarea consiliilor locale, care să hotărască ce unităţi işi vor păstra personalitatea juridică, unităţile şcolare desfiinţate să fie arondate ca structuri.

"Consiliile locale din comunele Mihai Eminescu, Lunca, Stăuceni, Vlăsineşti, Ibăneşti, Vorona, Şendriceni, Nicşeni, au respectat prevederile legale in sensul că şi-au dat avizul pentru funcţionarea ca persoane juridice doar pentru şcolile care aveau numărul de elevi prevăzut de lege. La fel au procedat şi consiliile locale din comunele Săveni, Cristeşti, Suharău şi Hudeşti care nu au acordat aviz favorabil solicitărilor inspectoratului de desfinţare a unor şcoli, motivat de faptul că acestea aveau peste 200 de elevi. Conform legii, la nivelul fiecărei comune trebuia să existe avizul consiliilor locale. In comunele Vlădeni şi Corni, deşi existau cite două şcoli pe comună care indeplineau condiţiile legale, avind peste 200 de elevi, problema reorganizării reţelei şcolare nu a fost pusă in discuţia consiliului local, fiind transmise de către primari simple adrese prin care aceştia işi dădeau acordul pentru funcţionarea ca persoană juridică doar a uneia dintre şcoli. Considerăm că in aceste cazuri primarii şi-au depăşit atribuţiile, adresele transmise de aceştia către Inspectoratul Şcolar Botoşani neputind constitui temei legal al deciziilor date de inspectorat. Mai mult, Instituţia Prefectului nu poate să solicite revocarea unor adrese, ci doar a unor hotărari de Consiliu local sau dispoziţii ale primarului", se precizeaza in comunicat.

Instituţia Prefectului a solicitat consiliilor locale din comunele Frumuşica şi Albeşti revocarea hotărarilor prin care s-a stabilit funcţionarea doar a uneia dintre şcolile existente in comună, motivat de faptul că nu sunt intrunite condiţiile legale pentru desfiinţarea celorlalte. De asemenea, şi Consiliului local Rădăuţi Prut i s-a solicitat revocarea hotărarii adoptată in acest sens. In această comună, anul trecut, au funcţionat trei şcoli cu personalitate juridică. Din acestea, in prezent, doar Şcoala Miorcani indeplineşte condiţiile legale de funcţionare ca persoană juridică, celelalte două şcoli avind sub 200 elevi. Cu toate acestea, Consiliul local Rădăuţi Prut a hotărat ca in anul şcolar 2009-2010 să funcţioneze ca persoană juridică Şcoala cu clasele I -VIII Rădăuţi Prut, cu un număr de 132 elevi, urmand ca Şcoala Miorcani, avind 285 de elevi, să funcţioneze ca structură a celei dintai. Pentru ca nu au fost respectate prevederile legii, Institutia Prefectului a solicitat revocarea hotărarii.

Instituţia Prefectului consideră că această restructurare trebuia să se facă cu respectarea prevederilor legii şi a avizelor date de consiliile locale.

"Astfel, deşi Consiliul local Flămanzi a hotărat ca in anul şcolar 2009- 2010 să funcţioneze trei şcoli cu personalitate juridică, Inspectoratul Şcolar Botoşani nu a ţinut seama de aceasta, atribuind personalitate juridică unei a patra şcoli, care nu se regăseşte in lista celor propuse de Consiliul local. Ca urmare, instituţia noastră a considerat necesar ca Inspectoratul Şcolar Botoşani să ia act de cele constatate in urma acestei analize", se mai precizeaza in comunicat.