Pensionarii anglofoni din nordul României. Cum au ajuns botoşăneni de 85 de ani înnebuniţi după engleză

Foto: Adevarul
Foto: Adevarul

Pensionarii din Botoşani au dezvoltat o adevărată pasiune pentru limba lui Shakespeare. Aceştia participă conştincioşi la cursuri de engleză organizate de Biblioteca Judeţeană la cererea localnicilor de vârsta a treia dornici să înveţe limba Albionului. Cel mai vârstnic cursant are 85 de ani şi se pregăteşte să treacă la avansaţi, scrie ziarul Adevarul. 

like facebookPasiune inedită stârnită în rândul pensionarilor botoşăneni. Aceştia spun că vor să fie în pas cu timpul şi după ce în şcoală au învăţat cu de-a sila limba rusă, botoşănenii de vârsta a treia se pun cu burta pe care şi vor să deprindă limba engleză. Aceştia au solicitat chiar cursuri gratuite, spunând că vor fi elevi conştincioşi şi nu vor absenta de la niciun curs, decişi să înveţe la perfecţie limba lui Shakespeare.

Avalanşă de pensionari anglofoni

Biblioteca Judeţeană ”Mihai Eminescu” le-a făcut pensionarilor plăcerea şi organizează pentru al doilea an consecutiv cursuri gratuite de limba engleză. Cursurile sunt ţinute la mediateca bibliotecii de pe Pietonalul Unirii. Zeci de pensionari s-au înscris aproape imediat, fiind făcute şi câte trei grupe. Seriozitatea pensionarilor în ceea ce priveşte limba engleză este debordantă spun profesorii.
”Continuăm un proiect iniţiat anul trecut şi sunt foarte mulţi doritori. Avem momentan două grupe, dar am avut şi câte trei grupe. Începem cu iniţierea, apoi continuăm cu nivelul mediu şi avansat. Sunt lecţii de toate tipurile iar pensionarii în special sunt foarte conştiincioşi. Am extins anul acesta limita de vârstă şi primim pe oricine este interesant. Pensionarii sunt însă cei mai numeroşi şi cei mai conştiincioşi. Sunt fascinaţi de limba engleză”, spune Mihaela Vamanu, bibliotecar şi profesor de engleză.

De la şoferi de tir până la bunici independente

Motivele care-i împing pe botoşănenii de vârsta a treia să pună din nou burta pe carte, sunt variate. Unii învaţă engleza din pasiune şi mai ales pentru a asculta ştiri internaţionale la canale străine sau pentru a se descurca mai bine pe calculator şi site-uri în limba engleză. ”Vin pentru a-mi exersa memoria, creierul, pentru a afla lucruri noi. Limba engleză este foarte utilă în societatea actuală şi pentru a afla noi informaţii, nu mai spun la calculatoare”, spune Neculae Ştefanov de 59 de ani, venit regulamentar cu maculator, pix şi mapă.
O altă doamnă, în jur de 55 de ani, a venit, spune aceasta, pentru a se descurca mai bine când merge la copii în străinătate. ”Vreau să mă duc singur să vizitez, să-mi cumpăr o pâine. Este o formă de independenţă”, spune aceasta. Totodată printre cursanţi se află şi tineri care doresc să plece la muncă în Anglia şi vor să fie pregătiţi. În această situaţie este şi Florin, un botoşănean care în câteva luni urmează să plece la muncp. ”Este foarte important să cunoşti limba, este un atuu. Oricum engleza este o limbă de circulaţie şi te descurci oriunde cu ea. Urmează să plec la muncă şi trebuie să mă pun la punct”, spune Florin.

Cursuri de engleză la 85 de ani

Cea mai vârstnică cursantă este doamna Maria şi are 85 de ani. Este unul dintre cei mai silitori elevi. Botoşăneanca spune că nu există vârstă la care să te opreşti din învăţat şi pe deasupra are şi nepoţi în străinătate care vorbesc mai mult engleza.

”Este o formă de a exersa mintea. Mă face să mă simt şi să rămân tânără. Engleza este foarte frumoasă, este o limbă fascinată. Mă şi ajută să corespondez cu cei care vorbesc engleza. Îmi pare rău că nu am avut ocazia să o învăţ mai devreme. Dar niciodată nu este prea târziu”, spune doamna Maria. De altfel reprezentanţii bibliotecii spun că tot mai mulţi pensionari vin să se înscrie la cursuri, dornici să înveţe limba engleză.

Sursa: Adevarul

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *