Astăzi este Lăsata Secului. Ce tradiții trebuie să respectăm!

coltunasiLasata Secului de Paste se desfasoara in doua trepte: penultima duminica dinaintea inceperii postului este ultima in care se consuma carne, cu exceptia pestelui, iar ultima duminica (duminica alba) se lasa sec de branza, lapte, oua si peste.

Duminica, pe 13 martie, este ultima oara inaintea Postului Pastelui cand se poate manca oua, branza, lapte, cascaval sau orice produs lactat. De asemenea, este ultima zi (cu exceptia zileleor de dezlegare) in care se poate servi carne de peste.

Lasata Secului de Branza dureaza 7 saptamani, pana la terminarea Marelui Post. Intrucat anul acesta Sarbatoarea Invierii Domnului cade pe 1 mai, odata cu Ziua Muncii, Lasata Secului Alb pica pe 13 martie. Postul Sfintelor Pasti începe pe 14 martie și se termină pe 30 aprilie.

like-facebookTradiții:

În sudul țării se păstrează tradiția halviței: gazda leagă o bucată de halviță cu o sfoară și se plimbă prin fața tinerilor oaspeți, iar aceștia trebuie s-o prindă cu gura. Cine o prinde, păstrează desertul ca recompensă. O altă tradiție de Lăsata secului este ca agricultorii să-și lege grânele, ca păsările să nu le distrugă recoltele. În centrul țării se aprind focuri pe dealuri, pentru a purifica satele și pentru alungarea spiritelor rele, scrie libertatea.ro.
În Muntenia se prepară plăcinte cu brânză dulce și stafide, ce se oferă soacrelor, ca relațiile să rămână dulci în timpul Postului Paștelui. În duminica Lăsatului Sec de brânză se mai oferă copiilor nevoiași șapte sticle de lapte, reprezentând cele șapte săptămâni ale postului. În Moldova se fac colțunași sau chiroște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *