Plata TVA-ului către firmele care se ocupă de implementarea programului european ISPA, de reabilitare şi modernizare a reţelelor de apă şi canal din municipiu ar putea fi suportată tot din bani locali. Deşi incă speră că autorităţile centrale se vor achita de obligaţia de a plăti TVA-ului către firmele respective, conducerea Consiliului Judeţean are in vedere o eventuală situaţie in care ar fi puşi de a aloca ea aceşti bani. La un an de zile de cand firmele care au caştigat licitaţia au deschis şanţuri in municipiu pentru a inlocui reţelele de apă, lucrările au incetinit pe motiv că ei nu pot suporta din bani proprii plata TVA-ului. "Am transmis miercuri al 11 lea document către Ministerul Administraţiei şi Internelor şi către Ministerul de Finanţe prin care arătăm că programul ISPA de o valoare de circa 42 de milioane de euro riscă să eşueze datorită situaţiei financiare a operatorului, situaţie financiară care nu permite plata operativă a TVA-ului", a declarat Mihai Ţabuleac, şeful CJ Botoşani.
Acesta este de părere că tot in sarcina administraţiei locale va pica rezolvarea plăţii TVA-ului, care la ora actuală a ajuns la suma de 700.000 euro, dat fiind faptul că in procedură de infiinţare se află un nou operator de apă.
Situaţia ar avea insă precedent, deoarece tot pe plan local, Consiliul Judeţean a asigurat, din fonduri locale, plata salariilor la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului patru luni consecutiv.