Concursul Festivalului Mărțișor Dorohoian s-a încheiat. Vezi impresiile membrilor din juriu!

eva turcanu
Micuța Eva Țurcanu a fost întrebată de mai multe ori în timpul festivalului dacă chiar are 10 ani, vârstă care îi dă drept să participe în festival.

Startul serii a doua a festivalului Mărțișor Dorohoian a fost dat de primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu și compozitorul Mișu Blănaru, cel care a inițiat în 1975 festivalul de la Dorohoi.  La categoria 10-15 ani au intrat în concurs 11 concurenți, în timp ce la categoria de vârstă 16-30 ani, 13 tineri s-au întrecut.

Compozitorul Andrei Tudor, președinte al juriului, a apreciat valoarea concurenților, însă a precizat totodată că ar fi necesară reorganizarea pe vârste a categoriilor.

adriana vlad
Călărășeanca Adriana Gavrilă este una din aspirantele la trofeu. Ea are o colecție întreagă de trofee obținute la festivalurile de muzică din țară.

„Mi s-a părut o ediție cu copii foarte buni, parcă mai buni decât anul trecut. Noi am notat între 6 și 10, cu câte 25 de procente și la un moment dat am dat 9 de mai multe ori și acum vreo 3-4 săptămâni am fost la un festival pentru copii tot președinte de juriu și am fost acuzat că sunt foarte dur și dau note foarte mici, dar ieri nu a fost așa. Nu am dat eu notele cele mai mici. La categoria mică este, cred, o problemă pentru că între 10 și 15 ani sunt niște diferențe calitative foarte mari. Un copil de 10 ani are cu totul alt gen de repertoriu decât unul de 15 ani și cred că trebuie cumva separate sau o altă împărțire a vârstelor. Cine a obținut 8,50 a intrat în finală”, a spus Andrei Tudor.

Silvia Dumitrescu, prezentă pentru prima dată la Festivalul Mărțișor Dorohoian și în juriu, și în recital, a declarat și ea că grupa de vârstă mică trebuie reorganizată.

silvia dumitrescu„Sunt foarte încântată că se ține acest festival cu o longevitate de neimaginat. Sunt emoționată pentru copiii pe care i-am ascultat, sunt foarte încântată pentru că am văzut aici foarte multe talente. Felicitări tuturor, au fost în seara aceasta niște voci care parcă ne-au invitat să le vedem. Concurenții să nu fie supărați dacă nu vor lua trofeul, nu asta e esența unei cariere pe care urmează s-o facă. Eu am luat un singur premiu, premiul I la Festivalul Mamaia în 1985 și iată, au trecut 31 de ani de atunci și un premiu la Cerbul de aur. E foarte important să iubesști muzica, să oferi căldură și să te simți bine pe scenă. Mi-a plăcut la categoria grupei mari pentru că au fost foarte mulți foarte buni. La categoria celor mici, mi s-a părut cam mare diferența de vârstă. Într-un fel cântă un copil la 10 ani, altfel unul care este deja matur la 15 ani”, a spus Silvia Dumitrescu.

Silvia Dumitrescu a încheiat cea de-a doua seară a festivalului cu un recital bine primit de publicul din sala teatrului dorohoian. Recitalul artistei a început cu niscaiva probleme din cauza unui stick pe care avea întregul playlist propus pentru seara dedicată dorohoienilor. Întrucât stickul era virusat, Silvia a fost nevoită să apeleze la un CD mai vechi de pe care a ales câteva piese cu care i-a încântat pe dorohoieni. A cântat piesa cu care a debutat, dar și celebrele „Catrina” sau „Lumea mea”. A încheiat recitalul cu o piesă jazz în limba engleză, știiundu-se faptul că artista are o predilecție către acest gen muzical. Recitalul Silviei a urmat după recitalul susținut de botoșăneanca Karina Todireanu, cea care, anul trecut, a obținut premiul I la categoria mai mică de vârstă.

dragos anghel
Dragos Anghel din București, concurent la categoria 16-30 ani

Oana Pușcașu, laureată la rândul ei la acest festival, membru în juriu in acest an, a declarat că nivelul concurenților a fost unul ridicat, ea acordând un minus repertoriului ales de participanți.

„Am auzit voci foarte bune și mă bucur pentru asta. Păcat că repertoriul este puțin cântat într-o manieră veche și păcat că acești tineri nu au încercat să aducă ceva nou acestor șlagăre. Ambele categorii au fost foarte bune pentru că au fost vârfuri. Copiii au muncit foarte mult, dar s-au detașat câteva voci și datorită timbrului vocal. Maniera de interpretare a fost însă diferită la unele voci, ceea ce apreciez foarte mult”, a spus Oana Pușcașu.

Dacă în anii trecuți câștigătorul trofeului se simțea încă din timpul concursului și datorită sălii care nu mai contenea cu aplauzele, de data aceasta, mai ales la categoria matură au fost câțiva tineri care au fost intens aplaudați și care sunt în cărți pentru amalia hromtrofeu. Cel mai probabil, trofeul se va da la cei mai mari. Juriul deliberează în această noapte, urmând ca rezultatele să fie anunțate, duminică seară, în cadrul Galei laureaților. După gală va cânta artistul Anatol Mîrzenco din Republica Moldova.

Festivalul se desfășoară doar în partea de jos a sălii pentru că la balcon nu a primit avid de funcționare din partea ISU.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *