Primar şi director înfundaţi de un wc

wc scoala din Roma- BotosaniPeste 250.000 de lei. Aceasta este suma pe care riscă să o plătească fostul primar al comunei Roma, Constantin Humelnicu, şi fosta directoare a Şcolii generale nr.1 Roma, Rodica Butnaru.

Suma reprezintă penalităţile pentru neplata la timp a lucrărilor de la staţia de epurare, sursa de apă, instalaţiile sanitare interioare şi canalizarea şcolii.

În urmă cu trei ani, Camera de Conturi a constatat în urma unui control că Primăria a plătit penalităţi în valoare de 224.630,78 de lei pentru o serie de facturi achitate cu întârziere societăţii Simcos, cea care executase lucrările la staţia de epurare.

Astfel, în timpul derulării investiţiei, începută în 2008 şi finanţată de guvern, nu au mai fost asigurate fondurile necesare, iar două facturi în valoare de 92.368,75 de lei şi respectiv 14.393,47 de lei, emise în 2008 şi respectiv 2009, au fost achitate în toamna lui 2012, în urma executării silite.

Pentru că în contract exista o clauză prin care beneficiarul se obliga ca, în caz de întârziere, să achite penalităţi de 0,15%/zi din plata neefectuată, Simcos a calculat penalităţi de 265.637,78 de lei pentru facturi neachitate la termen în valoare de 340.981,22 de lei şi le-a obţinut în instanţă.

Asta deşi printr-un act adiţional s-a stabilit prelungirea duratei de execuţie, „până la asigurarea fondurilor necesare”.

Curtea de Conturi a apreciat că situaţia s-a datorat în mare parte şi semnatarilor contractului, Primăria Roma, ca ordonator principal de credite, şi Şcoala Roma, ca ordonator terţiar, care ar fi trebuit să prevadă credite bugetare destinate stingerii plăţilor restante.

Cum şcoala nu s-a apărat în instanţă, auditorii au dispus ca primăria să dispună măsuri pentru recuperarea prejudiciului.

Primăria a fost contestat raportul Curţii de Conturi în instanţă, însă a pierdut, atât la Tribunal, cât şi la Curtea de Apel. „Va trebui să ne îndreptăm împotriva ordonatorului principal şi ordonatorului terţiar de credite, în speţă împotriva fostului primar Constantin Humelnicu şi a fostei directoare a şcolii, Rodica Butnaru”, a spus primarul Gheorghe Bârliga.

Atât fostul primar din Roma cât şi fosta directoare suţin că sunt nevinovaţi.

Sursa: Monitorul de Botoşani.

One thought on “Primar şi director înfundaţi de un wc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *