Marțea neagră: Flutur– Portariuc sau … to be or not to be !

Dumitru Toni MonacuPrivite din exterior, alegerile locale din vară nu par a se deosebi cu ceva anume de cele din anii trecuți. Aceleași tabere,  numite (de fapt, mai mult autointitulate!) dreapta și stânga, în linii mari aceiași candidați și același electorat năucit de cap de  televiziunile dobitoace sau de politicienii cei cu minciuna-n gușă. Pe lângă scopul în sine, acela de a acapara puterea locală și de a se înfrupta pe îndelete din banii obștii, scrutinul din iunie are o miză uriașă  datorită  faptului că reprezintă piatra de temelie pentru alegerile generale din toamnă.

De aceea, partidele încearcă acum să scoată în față specimenele cele mai credibile care, privindu-ne în ochi, ne vor îndruga toate minciunile pământului și vor încerca să ne prostească pentru a ”n”-a oară, mizând pe faptul că, neavând altă variantă, vom vota  ca de obicei răul cel mai mic. În acest context, scenariile candidaturilor se modifică de la zi la zi, funcție de întâlnirile de taină ale protagoniștilor la vreun restaurant mărginaș sau în vreun cotlon din preajma fostei fabrici de lapte.

like facebookLa nivel local, PSD a parafat varianta cu Portariuc – primar și Macaleți– la CJ. Dar ce te faci dacă intră în horă Doina Federovici pentru CJ? Mai ales că are cu ce: imagine bunicică, ceva experiență la consiliu, femeie – iată niște atuuri care ar putea conta în calculele centrului care încă nu și-a făcut publică poziția. În acest caz, aproape sigur, candidatul la primărie va fi fostul prefect, Portariuc urmând a fi tras pe linie moartă.

La PNL, Flutur, dacă nu va fi încurcat de DNA, este singura variantă viabilă, în timp ce pentru CJ,  la presiunea câtorva primari și pus în  fața unei eventuale migrări spre liberalii roșii, Șoptică  i-a lăsat cale liberă lui Sorescu spre  funcția supremă în județ. Cam târziu, dar  nu în ceasul al doisprezecelea, această hotărâre mutând piatra de moară a campaniei de pe spinarea sa pe cea a lui Sorescu.  Mingea se află din acest moment în terenul interimarului de la CJ, această manevră obligându-l să nu mai stea în tranșee și  să iasă (în sfârșit !) cu tot … ”armamentul” din dotare la luptă.  Oricum ar fi, nominalizarea unora sau a altora pentru președinția  județului este o mare gogomănie deoarece mai trebuie îndeplinite  și alte  condiții pentru a accede la jilțul cel împărțitor de bani.

Spre deosebire de CJ unde votul politic va parafa gașca de consilieri din rândurile căreia se va alege președintele, la primărie se prevede un crunt duel individual. Foarte  probabil, Flutur- Portariuc.  Un duel de ”totul sau nimic” pentru că cel care va pierde va fi realmente sfâșiat de confrații politici : vitregi (fostul PNL) în cazul lui Flutur  sau drepți (PSD) în cazul lui Portariuc. După scrutin, câștigătorul se va încorona triumfal iar perdantul va fi nevoit să se ocupe de orice altceva,  numai de politică nu ! De aceea, nu Primăria este miza principală a alegerilor locale ci viitorul politic al celor doi.

 

One thought on “Marțea neagră: Flutur– Portariuc sau … to be or not to be !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *