Domnul profesor Aurel Dorcu, In memoriam,
Intr-o lume tulbure şi parcă tot mai tulburată Liceul Laurian, străzile din Botoşani insele au cunoscut un domn de o nobilă discreţie şi intelectualitate, profesorul de istorie Aurel Dorcu. Vocaţia de profesor este una rară iar amabilul pină la devoţiune Aurel Dorcu i-a fost un superb model. Nu cred să existe cineva care să-l fi cunoscut şi să-l fi auzit pe profesor, la ore, prin galeriile de artă sau pur şi simplu undeva pe stradă, vorbind despre Vivaldi, Albinoni, Bach, mai ales Bach şi Luchian, altfel decit in soto voce, dar cu cită candoare. "A fost in primul rind mai mult decit un profesor de istorie, a fost un profesor special de istoria artei, de pasiune pentru artă. A fost fascinat de Stejarul zugrăvit in culorile toamnei intr-un luminiş de pădure, un stejar singuratic şi de Anemonele" lui Luchian. "Eu simt că locurile astea mă iubesc", a spus Luchian spre sfirşitul vieţii. Domnule profesor, locurile astea, Laurianul cu generaţiile ultimilor decenii, vă iubesc.
In numele absolvenţilor CN A.T. Laurian , Dumitru Agachi
Stimaţi prieteni,
Noaptea trecută s-a stins din viaţă, la 82 de ani, după o perioadă in care nu s-a simţit prea bine, petrecută in cadrul strimt al apartamentului, profesorul Laurianului AUREL DORCU. N-am trecut in text expresia fost profesor al Laurianului intrucit mulţi dintre noi l-au cunoscut, l-au respectat şi l-au simţit aproape chiar dacă prezenţa sa la intilnirile promoţiilor sau la tradiţionala intilnire a foştilor şi actualilor profesori şi elevi din cadrul Zilelor Liceului, era una discretă.
Cu gesturi parcă măsurate, cu vorbele sale blinde, incărcate de inţelepciunea bătrineţii, cu bucuria care i se citea in ochi atunci cind prezenta muzica clasică sau culori pastelate din tablouri, profesorul Dorcu a fost o prezenţă activă in comunitatea profesorilor noştri, a profesorilor de istorie şi a incercat să aducă – prin prezentările sale de la muzeul judeţean, de exemplu – un pic mai multă culoare vieţii iubitorilor de artă şi mult din frumuseţile create de maeştri şi titanii culturii universale.
A fost absolvent al Laurianului şi apoi profesor, cu două mici intreruperi, intre 1948 – 1985, precum şi director adjunct intre octombrie 1952 – martie 1954 şi noiembrie 1962 – august 1963.
A fost depus, conform cererii sale, in locuinţa sa, de unde va fi dus la biserica cimitirului Eternitatea duminică dimineaţa. Inmormintarea va avea loc, la Eternitatea, duminică la ora 14,00.
Marea familie a Laurianului suferă, astfel, o mare pierdere.
Dumnezeu să-l odihnească,
Cu tristeţe,
IOAN ONOFREI
DIRECTOR,
COLEGIUL NATIONAL "A.T. LAURIAN"