Om de afaceri condamnat pentru că a ţepuit Consiliul Judeţean Botoşani

Consiliul Judetean Botosani sediuPrivatizarea unei societăţi din subordinea Consiliului Judeţean se lasă cu dosare penale şi, mai nou, cu condamnări.

Dorel Răileanu,  fost administrator al societăţii Drumuri şi Poduri SA, societate ce a fost privatizată în 2006 de Consiliul Judeţean, a fost condamnat, luni, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune şi obligat la plata a 111.397 de lei. Sentinţa nu este definitivă.

like facebookFostul administrator este acuzat că a indus în eroare CJ, după ce prezentat mai multe facturi fictive.

Procurorii l-au trimis în judecată, în 2014, estimând un prejudiciu de 111.397 de lei.

Ingineria financiară a fost descoperită târziu după ce a fost pusă în aplicare. Astfel, societatea Drumuri şi Poduri SA privatizată în 2006 avea obligaţia de a menţine o anumită cifră de afaceri timp de trei ani. În această perioadă era monitorizată de CJ, în sensul în care reprezentanţii societăţii trebuiau să raporteze cifra de afaceri anual. În cazul în care cifra de afaceri nu ar fi atins nivelul asumat, se aplica o penalizare de 10% din contractul de privatizare.

În primul an după privatizare, societatea a îndeplinit cifra de afaceri impusă, însă începând cu anul al doilea afacerile au început să scadă, însă bilanţurile contabile nu reflectau realitatea. Administratorul societăţii introducea facturi fictive şi angajaţii CJ erau duşi în eroare.

like facebookFaptele au fost descoperite în urma unor controale ale Gărzii Financiare la societăţi din Suceava şi Neamţ, unde comisarii au descoperit facturi emise către societatea de drumuri din Botoşani, dar stornate ulterior. Extinderea cerectărilor au dus la descoperirea întregului mecanism.

Pachetul majoritar de acțiuni al firmei Drumuri și Poduri SA a fost cumpărat  de firma Telido SRL Suceava, deținută la acea vreme de Dumitru Morhan, din Suceava.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *