Sclavi livrati in Spania de o firma din Botosani

Injositi, amenintati, treziti cu furtunul. De acest "tratament" au avut parte mai multi botosaneni si ieseni care au plecat la munca in strainatate prin intermediul Trioimpres.

Sub aparenta unor contracte legale, oamenii au fost trimisi in Spania, unde munceau zi lumina in fermele agricole. Satui sa indure calvarul, o parte s-au intors in tara, iar altii au cerut ajutorul autoritatilor spaniole.

Unul dintre "sclavii" care au ajuns sa traiasca pe strazile din Alicante este Virgil C. Pentru el, aventura a inceput in iunie. A vazut intr-un ziar local ca Trioimpres SRL recruteaza personal si si-a incercat norocul. A platit taxa de inscriere de 120 de lei, dupa care a mai facut rost de 300 de euro pentru taxa de consultanta, iar pe 21 iunie, alaturi de alte 40 de persoane, a plecat spre Spania.

Cand au ajuns in Albacete, toti se asteptau sa gaseasca un reprezentant al firmei, dar au fost preluati de un anume Ion Banicioiu, un asa-zis colaborator. Din tot grupul, acesta a luat doar 24 persoane, restul fiind abandonati. Asa se face ca dupa o noapte petrecuta pe cartoane, o parte a grupului a revenit in tara. Cei ramasi au fost pusi sa semneze niste hartii in limba spaniola, toti fiind cazati intr-o casa cu trei camere.

Trezire ca in lagare

Ce a urmat, parea desprins din filme. "Am ajuns pe o plantatie de usturoi. Eram treziti la ora 4,30 dimineata si dusi in camp. Munceam cate 12-14 ore pe zi, fara pauza. Mancarea consta dintr-o fiertura de cartofi sau orice altceva, numai sa fie zeama incalzita. Si doua felii de paine", povesteste Virgil C. Din cauza efortului, multi au ajuns aproape de epuizare. "Munceai zi lumina. Frunzele trebuiau taiate cu un cleste, iar de la efort ti se umflau mainile. Nimeni nu te lua in seama", spune la randul lui Andrei B.

Cat priveste trezirea la apel, dimineata, nu de putine ori, aceasta era facuta ca in lagare. "Doi colegi, care erau epuizati de munca, nu au reusit sa se mai trezeasca si au fost udati cu furtunul de apa", spune Dumitru M.

Practica era folosita si la munca, daca vreunul lenevea. Seara, la intoarcere, erau incuiati in camere. "Conditiile de munca erau foarte grele in sensul ca munceam ca niste sclavi", sustine Vasile I.

Iar daca cineva avea curajul sa deschida gura, sefii de echipa, numiti din randul cunoscutilor lui Banicioiu, ii amenintau cu bataia. Cei care aveau curajul sa-si apere drepturile erau considerati imediat recalcitranti si amenintati cu abandonarea pe strada.

Amenintari din partea supraveghetorilor

Pentru a-i determina sa nu se adreseze autoritatilor, sefii de echipa le spuneau ca nu au nicio sansa pentru ca legea nu le va da nicicum dreptate, contractele de munca semnate consfintind ca sunt de acord cu toate conditiile.

Cum locurile de munca erau izolate, posibilitatile de a lua legatura cu alti oameni erau extrem de reduse. Cat priveste plata, aceasta era de 1,20 euro pentru fiecare ladita cu usturoi. Din banii stransi Ion Banicioiu le percepea cate cinci euro pentru transport si 100 de euro drept chirie. "Doua luni am lucrat. Nimeni nu stia ce salarii ni se cuvin sau care sunt conditiile de munca pentru care au semnat", a adaugat Lucian T.

Hotarati sa dea in vileag intreaga retea, sase dintre ei au anuntat Garda Civila. Pe 20 august, autoritatile spaniole au ajuns la locatia cu pricina, dar i-au gasit tot pe acolitii lui Banicioiu si asta pentru ca romanii erau deja la munca. Atunci, grupul a parasit ferma si a cerut ajutor Consulatului roman de la Madrid, care a sesizat la randul sau Ministerul Muncii din Romania. "Am ajuns sa dormim prin autogari si prin parcuri. Nu mai avem niciun ban cu ce sa ne intoarcem acasa", a spus la randul sau Ovidiu T.

Firma a fost sanctionata de inspectorii de munca

In luna mai, firma Trioimpres a trimis un alt grup in Germania, care pana la urma a ajuns in Spania. La inceputul lunii iunie, alte persoane din Botosani, Vaslui, Iasi, Brasov si Braila au plecat in Anglia. Dupa ce a incasat de la fiecare persoana cate 250 de lire sterline pentru cazare, reprezentantul angajatorului a disparut cu tot cu bani. Toate aceste cazuri au fost confirmate de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), care a sanctionat societate cu 11.000 de lei in urma controalelor din mai si iunie.

"Despre acest ultim caz nu am fost anuntati, dar sesizarea este posibil sa ajunga zilele acestea. In urma controalelor efectuate la firma in cauza s-a constatat ca personalul nu are experienta in domeniul fortei de munca, iar angajatorul nu prezinta contracte incheiate cu persoane fizice, juridice sau organizatii patronale din strainatate. Parerea noastra este ca in astfel de cazuri ar fi bine sa intervina Politia", a spus Roxana Gavril, responsabil relatii mass-media in cadrul ITM.

Doi dintre cei pacaliti si intorsi in tara au facut sesizari la Politie, dar deocamdata nimeni nu a spus daca este vorba de o retea de exploatare prin munca. "Intr-un caz este vorba de o reclamatie care este in lucru, iar in celalalt caz, sesizat in iulie, verificarile efectuate nu au evidentiat aspecte de natura contraventionala sau penala, toate problemele ridicate de persoana in cauza fiind de natura civila", a precizat comisarul Manuela Ieremie, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie.

Acuzatii respinse de directorul Trioimpres

Contactat de reporterii "Monitorul", Relu Purniche, directorul societatii Trioimpres, a sustinut ca toate acuzatiile sunt nefondate si a precizat ca activitatea firmei sale nu consta in intermedierea unor contracte de munca in strainatate, ci in consiliere. "Aici li se explica unde urmeaza sa lucreze. Daca sunt de acord, ei sunt trimisi in strainatate, iar contractul de munca este semnat direct cu angajatorul. Circa 50-60 de oameni au plecat anul acesta si nimeni nu ii tine fortat acolo", a spus Relu Purniche. Cazul de la Albacete este insa in atentia Consulatului roman care a sesizat celelalte autoritati.