Saracie agravata de criza economica

Judetele sarace vor suferi cel mai mult pe timp de criza. Comisia Nationala de Prognoza anunta ca peste o treime din judetele tarii ar putea inregistra scaderi de peste 10% ale Produsului Intern Brut (PIB).

Judetul Botosani ocupa pozitia a cincea in topul judetelor cu cele mai mari scaderi ale PIB, reducerea fiind de 13,2% in acest an. Initial prognozele care se bazau pe o contractare a economiei tarii de doar 4% aratau pentru judetul Botosani o scadere de 6,6%, insa dupa noile estimari care prevad o comprimare a PIB-ului tarii cu cel putin 8%, s-au inrautatit si estimarile pe judete.

Anul trecut la o crestere economica de 7,1% pe total tara, PIB-ul judetului Botosani a inregistrat o crestere de 5,1%. Cum regiunea Nord Est este considerata cea mai saraca zona a Uniunii Europene, criza economica nu face decat sa majoreze aceste diferente fata de celelalte zone ale tarii si ale comunitatii europene.

Topul reducerii PIB este condus de judetul Vaslui unde comprimarea poate ajunge pana la 14,8% dupa ce la inceputul anului se estimase o scadere de 7,4%.

Cu toate ca alesii judetului sustin ca deocamdata criza nu are efecte dramatice in judet, semnele reale sunt altele. Optimismul politicienilor se bazeaza pe faptul ca oamenii si-au platit impozitele locale si cele catre bugetului statului mai mult fata de anul trecut, cand era crestere economica. Realitatea este ca 1.000 de firme din judet si-au inchis activitatea in acest an, somajul a inregistrat o crestere semnificativa si practic din punct de vedere economic judetul se intoarce in timp.

Numarul somerilor s-a apropiat de 9.000

Numarul salariatilor a ajuns la 56.192 potrivit datelor statistice, fiind la nivelul lunii ianuarieA 2007, cand in evidente figurau 56.719 angajati. Persoanele aflate in campul muncii au avut in luna iunie un castig salarial mediu net de 1.034 de lei, cu 488 lei mai mic fata de media tarii.

Numarul somerilor a ajuns la 8.995 persoane, iar rata somajului la 5,4%, fiind comparabila cu cea inregistrata in luna decembrie 2006. In acelasi timp oferta locurilor de munca este foarte slaba si nici pana la sfarsitul anului nu sunt semne de revenire.

Investitorii straini ocolesc judetul

Aceste date fac ca inclusiv investitorii straini sa fie sceptici in privinta deschiderii unei noi afaceri in judet. In prima jumatate a anului au fost infiintate 15 societati comerciale cu capital strain, cu cinci mai putine decat in aceeasi perioada a anului trecut. Specialistii spun ca masurile fiscale din Romania fac ca investitorii straini sa priveasca cu scepticism deschiderea unei afaceri. Comertul detine in continuare ponderea activitatilor deschise de straini in judet, insa domeniul productiei pare in continuare ocolit, ceea ce face ca economia judetului sa nu se inscrie in standardele normale