Decizie surpriză a judecătorilor într-un dosar de contrabandă cu 56 de inculpaţi

descinderi contrabanda cu tigari la BotosaniJudecătorii Tribunalului Botoşani s-au pronunţat, marţi, într-unul dintre cele mai voluminoase dosare de contrabandă înregistrate în ultimii ani la instanţă.

Este vorba despre un dosar ce privea cinci reţele de contrabandişti cu ţigări anihilate de procurorii DIICOT în toamna anului 2012 când au făcut 98 de percheziţii în judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi, Bacău şi Bucureşti.

Decizia judecatărilor a fost una destul de blândă ţinând cont de 36 dintre inculpaţi au fost achitaţi, însă o parte dintre ei au fost puşi totuşi să plătească daune statulului, respectiv 1.345.204 de lei. La o parte dintre ei s-au pus sechestre pe locuinţe, maşini sau sume de bani.

like facebookCele mai mari pedepse, respectiv trei ani de închisoare cu suspendare le-au primit patru inculpaţi. Este vorba despre Daniel Marian Şalabină care a mai fost obligat la plata a 295.113 de lei fiindu-i confiscat un Audi A6.  Constantin Dragoş Romaniuc care a mai fost obligat la plata a 114.086 de lei fiindu-i confiscate două autoturisme, un Fiat Doblo şi o Toyota Rav precum şi menţinerea sechestrului pe un autoturism Renault Master. Mihai Crăciun a mai fost obligat la plata a 327.520 de lei fiindu-i sechestrat un VW Golf. Şi Dimitrei Andrei Andriciu a mai fost pus la plata a 335.639 de lei fiindu-i sechestrat un VW Golf.

descinderi contrabanda cu tigari la BotosaniPedepse de doi ani şi şase luni de închisoare le-au primit nouă dintre inculpaţi. Este vorba despre Vasile Şalabină ce a mai fost pus să plătească 84.952 de lei judecătorii punând sechestru pe un apartament şi un autoturism VW Passat.  Daniel Macovei ce a mai fost obligat la plata a 29.576 de lei fiindu-i sechestrat un autoturims Crysler. Olga Cerepaniuc a mai fost pusă la plata a 73.338 de lei. Dorin Ursu ce a mai fost pus de judecători să plătească 40.461 de lei. Marius Gabriel Sandu ce trebuie să plătească 145.995 de lei, iar ca măsuri asiguratorii judecătorii au sechestrat un autoturism Mitsubishi Outlander şi o casă în localitatea Băiceni. Mădălin Gabriel Ehupov a mai fost pus să plătească 218.929 de lei. Andrei Bogdan Şuleap ce trebuie să plătească 218.829 de lei. Alexandru Iulian Tablan ce trebuie să plătească 128.704 de lei şi Bogdan Cutaş ce a fost obligat să plătească 120.237 de lei.

Pedepse de doi ani de închisoare cu suspendare au primit doi inculpaţi. Este vorba despre Sergiu Iulian Iftode ce este obligat la plata a 9.487 de lei fiindu-i consficat un autoturims Renault Kangoo. De asemenea Teodor Rusu a mai fost obligat la plata a 14.083 de lei.

Condamnări de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare le-au primit doi inculpaţi. Este vorba despre Ramona Ciornohac ce trebuie să mai plătească despăgubiri de 10.863 de lei şi Eugen Vasile Popa ce mai trebuie să achite 56.775 de lei.

Condamnarea ce mai mică a primit-o Bogdan Creţu, respectiv un an de închisoare cu suspendare.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2011- 2012, cinci grupări infracţionale specializate în contrabanda cu ţigări, care au acţionat pe raza judeţelor Botoşani, Iaşi, Bacău, Suceava şi a municipiului Bucureşti, au introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal, 360.000 de pachete de ţigări de provenienţă Republica Moldova şi Ucraina.

În urma perchezitiilor au fost indisponibilizate 14 autoturisme, dar şi 116.000 lei, 4.300 de euro si 2.150 de grivne.

Sentinţa dată de Tribunalul Botoşani nu este definitivă.

One thought on “Decizie surpriză a judecătorilor într-un dosar de contrabandă cu 56 de inculpaţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *