Clinica Lux Ro s-a dotat cu cel mai performant Computer Tomograf. Vezi beneficiile procedurii!

lux roClinica Medicală Lux Ro s-a dotat cu cel mai performant Computer Tomograf din judeţ, iar din această săptămână pacienţii îşi pot face programări. Aparatul care oferă cele mai precise imagini ale corpului uman este coordonat de medicul Emanuel Gavriliuc, specializat pe radiologie si imagistică medicala. Acesta ne-a oferit un interviu cu privire la procedurile şi utilitatea CT.
În ce constă tehnica Computerului Tomograf?
computer tomograf3Computer tomografia combina tehnologia razelor X cu o procesare computerizata avansata pentru a recreea imagini detaliate ale organelor interne. Examinarea CT este rapida, confortabila, nedureroasa, pacientul va sta culcat pe spate, nemiscat, pe masa ce va avansa in interiorul si in afara aparatului de scanare. Tehnologia avansata permite vizualizarea cu acuratete a oaselor, organelor interne, vaselor de sange. Secţiunile se fac la diferite nivele cum ar cerebral, cervical, toracic, abdomen, pelvis, membre inferioare şi superioare. De obicei se face o examinare nativă, care in functie de patologia pacientului trebuie completată cu un timp arterial, timp venos prin injectare de substanţă de contrast.

Ce este această substanţa de contrast?
computer tomograf1Substanţa utilizată este pe bază de iod. Prin injectarea de substanta de contrast, calitatea imaginilor obtinute ne ofera detalii suplimentare despre structurile vasculare si patologia existenta, crescand astfel acuratetea diagmosticului.
Primul lucru care ne interesează este ca pacientul să nu fie alergic la iod. În principiu dacă pacientul a mâncat nuci verzi pe parcursul vieţii, mai mult ca sigur nu are alergie. Ca să ne asigurăm că funcţia renală a pacientului este bună şi el poate elimina contrastul din corp relativ uşor, trebuie să avem analize de laborator-uree şi creatinină efectuate înaintea examinării. Dacă valorile la uree şi mai ales la creatinină sunt peste limitele normale atunci va trebuie să îl vadă un medic nefrolog pentru stabilizarea funcţiei renale. Pacientul, cu probleme renale, mai poate elimina substanţa prin dializă la câteva ore după efectuarea examenului.
like facebookBeneficiile Tomografiei Computerizate:
-ofera detalii anatomice excelente ale organelor si tesuturilor;
-este nedureroasa, neinvaziva;
-este rapida, si in caz de traumatisme, poate salva viata pacientului prin acurateatea diagnosticului;
-stabileste in multe situatii necesitatea unui tratament chirurgical;
-poate fi utila in ghidarea unor proceduri interventionale.

computer tomograf2Domnule doctor când se recomandă examinarea la Computerul Tomograf?
Atunci cand pacientul se prezinta pentru o examinare CT, de cele mai multe ori vine cu o recomandare de la un medic specialist care anterior l-a consultat si a decis necesitatea investigatiei. Examinarea se poate face si la cererea pacientului, dupa o anamneza efectuata de medicul radiolog care stabileste ce tip de scanare necesita pacientul in functie de simptomatologie.
Practic, orice regiune a corpului poate fi investigata cu ajutorul tomografiei, procedura fiind extrem de rapida, spre exemplu o scanare a capului dureaza aproximativ 45 de secunde.
Aparatul folosit la Clinica Lux Ro este cel mai performant din judeţul Botoşani, fiind fabricat în anul 2015 în Germania. Se pot examina între 20 şi 30 de pacienţi pe zi.
Aparatul poate face şi examinări mai complexe cu ar fi Angio CT. Practic se face o hartă a arterelor de la un animit organ. Flebo-CT ne face harta venelor.
Este singurul aparat din judet ce poate efectua colonoscopii virtuale, ce sunt mult mai puţin invazive decât colonoscopiile clasice, oferind si detalii suplimentare despre organele abdominale, aspect imposibil de realizat in cazul colonoscopiei clasice. Recomandarea este pentru pacienţii care nu suportă colonoscopia clasică.
O alta noutate consta in Dental-CT care este o tehnică de scanare a mandibulei şi a maxilarului, utilă medicilor dentişti in vederea realizarii implanturilor, fiind o tehnica mult mai precisa si cu acuratete ridicata fata de radiografiile dentare.
Multă lume este speriată de radiaţii. Cât de dăunătoare este o asemenea examinare?
Există un risc minimal de iradiere, dar acurateţea diagnosticului depăşeşte cu mult riscul iradierii si atât timp cât pacientul nu este expus profesional şi nu stă zilnic în mediu cu radiaţii, o examinare CT nu implică riscuri mari. Ca o idee, o examinare CT torace nativ poate să ajungă până la de cateva ori mai mare decat doza unei radiografii normale iar detaliile sunt net superioare.

Sunt pacienţi cărora nu le este indicată o asemenea procedură?
În primul rând femeilor gravide nu li se recomandă examinarea CT. Pentru că radiaţiile ionizante, cel puţin în primul trimestru de sarcină, pot avea efecte negative în evoluţia sarcinii. Se recomanda intreruperea alaptarii 24 h dupa efectuarea un tomografii cu substanta de contrast.
Sub nicio formă nu injectăm substanţa de contrast la pacienţii alergici. La pacienţii care presupun că au alergie, atunci li se face o pregătire prealabilă şi se poate injecta substanţa, dar cu monitorizare strictă după. Clinica noastra este dotata cu echipamente si medicamente necesare in cazul in care un pacient dezvolta alergie dupa administrarea contrastului. La pacienţii cu glaucom nu se recomandă.

Care sunt costurile unei exameninări la Computerul Tomograf?
Costul variaza in fuctie de tipul investigatiei, pret ce variaza intre 180 de lei, de exemplu o examinare de cap si 750 de lei pentru cea mai complexa examinare. Pot spune că sunt cele mai reduse tarife din zona Moldovei. Momentan nu avem contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Acesta se va face în curând şi va fi mai accesibila si pacientilor care nu au posibilitati financiare.

Cine interpretează rezultatele oferite de Computerul Tomograf utilizat în clinica dumneavoastră?
Interpretarea rezultatelor în cadrul Lux Ro este făcută de şase medici, pregătiţi în Iaşi sau în afara ţării. La o examinare CT se generează de la câteva sute până la câteva mii de imagini şi trebuie ca medicii să studieze fiecare imagine în parte pentru un diagnostic mai aproape de adevăr.
În funcţie de complexitatea lor, rezultatele pot fi oferite chiar şi la 48 de ore după examinare.
Pacienţii intereseţi de această procedură pot intra pe site-ul www.lux-ro.ro. Pentru programări se pot adresa la telefoanele 0231 535453 sau Mobil: 0729 931116, 0746 031712

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *