(Video) 50 de ani de viață, marcați printr-o expoziție

 

Zeci de persoane, în majoritate oameni cunoscuți pentru dragostea lor pentru artă, au dat curs invitației pictorului Liviu Șoptelea care a avut parte astăzi de unul dintre cele mai importante vernisaje ale sale, respectiv expoziția Ingeri urbani-Ingerarium prin care și-a aniversdat cei 50 de ani de viață.

Evenimentul a fost deschis de curatorul evenimentului, Ana Florescu, gazda Galeriilor de Artă Ștefan Luchian, și a continuat cu un cuvânt deosebit asupra operei expuse pe pereții galeriilor în aceste zile din partea profesorului universitar, Sabina Finaru. Aceasta a pus accent în pledoaria sa despre lucrările lui Șoptelea pe ceea ce se bazează pictorul în  realizarea picturilor sale. „Liviu Șoptelea manifestă o deschidere către foarte multe forme și limbajuri ale artei vizuale: arta palstică, arta decorativă, arta aplicată… Strategia pe care o adoptă are ca miză crearea unui univers în aspectul ei misterios. De aceea, el încearcă să descopere în această expoziție ceea ce este invizibil, imperceptibil privirii obișnuite”, a spus profesorul universitar, Sabina Finaru.

Tot aceasta a subliniat abundența de albastru folosită de pictor în tablourile sale. „Albastrul lui Liviu Șoptelea este potențat de utilizarea culorilor complementare și primare, galben și roșu înfocat, care îi conferă tensiune dramatică și căldură. EEle sunt variate de armonii interne organizate după model triadic de cele mai multe ori. Uneori însă acest echilibru dinamic creat de cromatică este subminat de un alt model prin inserția unei a patra culori care practic dizolvă semnificația creată de acest model triadic mutând sensul în afara lui”, a mai comentat Sanda Finaru.

Liviu Șoptelea este născut la data de 24 ianuarie 1966 și este licențiat în Arte Vizuale la Facultatea de Arte a Universității Ovidius din Constanța. Are un master în conservarea și restaurare operei de artă și este președintele Societății Culturale Expo-Art din 1995. Are realizate până acum numeroase expoziții atât în țară cât și în străinătate.

 

 

 

Ana Florescu:

Sabina Finaru:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *