Fost absolvent de seminar transformat în dealer de droguri

droguriUn drog sintetic, similar cocainei, era distribuit de un fost elev al unui seminar teologic, ajuns între timp un membru al lumii interlope. Procurorii DIICOT Iaşi l-au trimis în judecată pe Costin Başag, din Botoşani, pe care îl acuză că trimitea stupefiante prin poştă unui tânăr care consuma droguri sintetice. Drogul Alfa-PVP este unul nou pe piaţă. În Europa, substanţele ce stau la baza acestui drog au fost declarate ilegale în 2014. Printre efectele drogului se numără şi sinuciderea, provocată de halucinaţii. Există informaţii că acest stupefiant ar fi fost vândut şi în campusul Tudor Vladimirescu.

like facebookCostin Başag a fost trimis în judecată de către anchetatori, el fiind şi arestat în acest dosar, alături de persoana căreia îi furniza droguri. Împotriva lui Başag planează suspiciuni că ar fi comercializat stupefiante şi în campusul Tudor Vladimirescu, însă acuzaţiile pentru care a fost incriminat în acest dosar sunt doar cele privind comercializarea de Alfa-PVP. El mai are însă un dosar în lucru la DIICOT Iaşi.

Tranzacţiile de Alfa-PVP dintre Costin Başag şi Constantin Victor Luca au intrat în vizorul autorităţilor începând cu luna noiembrie 2015. În acea lună, Başag i-a transmis lui Luca în patru rânduri stupefiante, la ultima dintre tranzacţii efectuându-se şi flagrantul.

Limbajul codat: „I love you“

Fostul seminarist Başag a invocat iniţial că este doar consumator de droguri, însă, la percheziţii, anchetatorii au descoperit nu mai puţin de 100 de punguţe de substanţe ce conţineau Alfa-PVP.

Procurorii au aflat în timpul audierilor că Başag îl aproviziona pe Luca după ce, în prealabil, achiziţionase stupefiantele de pe un site din Spania, prin curier. La un moment dat, se arată în rechi­zitoriu, drogurile erau trimise lui Luca, la Vaslui, de Başag prin intermediul unui maxi-taxi. Tot la audieri, procurorii au aflat şi unul dintre limbajele codate folosite de traficanţii de droguri.

„Cu referire la Luca Victor Constantin, mai fac următoarele precizări: prima dată când l-am cunoscut, la mine în casă, i-am dat 5 grame de PVP, pe care le-a luat de probă. I-am dat de fumat, pentru el, şi ştiu că fuma substanţe cu efect psihoactiv. După ce i-a plăcut marfa PVP încercată, mi-a trimis prin OMV suma de 500 lei, eu punându-i circa 15-20 grame de PVP într-un pachet, pe care le-am transmis prin maxi-taxi. Ştiu că i-a parvenit coletul pentru că mi-a tri­mis mesaj «I love you», asta însemnând că era mulţumit de marfă“, a declarat Başag, la audieri.

Acesta se află în arest din luna noiembrie şi va fi judecat de către Tribunalul Vaslui.

Ce este Alfa-PVP

În rechizitoriul întocmit de DIICOT se fac referiri şi la drogul pe care Başag îl vindea. Compuşii ce stau la baza Alfa-PVP au fost declaraţi ilegali, la nivel european, începând cu anul 2014, în baza unui raport al Europol. La finele anului trecut, mai mul­te site-uri de ştiri din Statele Unite ale Americii au scris despre apariţia acestui drog pe piaţa americană.

În SUA, drogul mai este cunoscut sub numele de Flakka, iar despre apariţia sa pe piaţa americană s-au scris în ultimele luni nenumărate materiale în care au fost re­latate cazurile unor consumatori. In­sti­tutul Naţional Antidrog din SUA scrie despre Alfa-PVP că este un sintetic similar cu sarea de baie şi că, de regulă, drogul este comercializat în forma unor cristale de culoare albă sau roz. Ele pot fi înghiţite, inhalate, injectate sau fumate. Alfa-PVP poate provoca paranoia sau halucinaţii ce pot duce la automutilare. De asemenea, aceeaşi sursă notează că au existat situaţii în care persoane ce au consumat acest drog s-au sinucis din cauza halucinaţiilor.

Sursa: ZiaruldeIaşi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com