Ce schimbări vrea să facă Ministerul Educației în gimnaziu. Dispar unele materii și apar discipline noi

elevi la oreMinisterul Educației umblă la disciplinele și orele elevilor de gimnaziu. Acesta a lansat in dezbatere publică trei propuneri de plan-cadru pentru învățământul gimnazial. Planul-cadru este documentul care prevede ce discipline vor face elevii de clasele V-VIII și câte ore se fac pe săptămână din fiecare materie. Potrivit liderului Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani, Liviu Axinte, disciplina Limba și literatura romana pierde o ora la clasa a V-a, în timp ce limba latină nu se va mai face.

like facebookInformatica va deveni obligatorie și se va introduce Educația economică.

Sunt trei variante diferite. În una din variante este afectată istoria, la una biologia sau chimia apare mai repede într-o variantă, respectiv în clasa V-a. TIC (Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor) apare șa clasa V-a și VI-a într-o variantă, în varianta doi TIC-ul se face pe tot gimnaziul iar în varianta trei TIC-ul ar fi la clasa V-a și VI. Acum este doar opțional doar în anumite școli. La clasa V-a, în toate variantele se pierde o oră de română, în varianta doi de dezbatere, chimia apare cu o oră din clasa V-a dar este introdusă și fizica. Este o reașezare. Cam același număr de ore dar la alte obiecte ”, a spus Axinte.

Educația tehnologică, în prima variantă s-ar face doar în clasele VII- și VIII-a, iar într-o altă variantă materia figurează în tot gimnaziul câte o oră. De asemenea, apar disciplinele socio-umane iar acestea sunt: Educatie pentru drepturile copilului – la clasa a V-a, Educatie interculturala – la clasa a VI-a , Educatie pentru cetatenie democratica – la clasa a VII-a  și Educatie economica – la clasa a VIII-a.

În baza planului de învățământ, dacă se alege o variantă, va fi desemnat un colectiv care să facă programa, ce anume trebuie studiat. Aceste schimbări nu vor fi introduse peste noapte. În varianta cea mai rapidă de introducere a unui plan de învățământ ar fi ca în toamnă acest lucru să se întâmple în clasa V-a. În anul următor va fi V-a și VI-a și tot așa mai departe. În câțiva ani se va face această trecere, nu deodată”, a adăugat Axinte.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *