Premiul Naţional Mihai Eminescu a intrat în posesia câştigătorului

gheorghe grigurcu premiu national pentru poezie mihai eminescu1Premiul Naţional Mihai Eminescu pentru Opera Omnia a intrat în posesia câştigătorului. Poetul Gheorghe Grigurcu a primit distincţia de la juriu şi premiul din partea municipalităţii botoşănene.

Preşedintele juriului, academicianul Nicoale Manolescu a precizat despre opera laureatului că are un singur defect „nu are nici unul”.

„Gheorghe Grigurcu este o mare personalitate a literaturii române de după al doilea război mondial, mai exact după anii 60. A devenit o gheorghe grigurcu premiu national pentru poezie mihai eminescuprezenţă constantă în critica literară românească, în poezia românească şi nu numai. Mă bucur din suflet că în sfârşit l-a ajuns şi pe el vârsta şi Premiul Naţional Mihai Eminescu, un premiu absolut serios. Îl felicit pe colegul meu de-o viaţă. Volumele lui sunt curate ca lacrima. El nu scrie frumos de dragul formei, nu poate să scrie prost. Îi doresc să se bucure cât mai mult de acest premiu pentru că nu va mai lua altul de o asemenea importanţă”, a declarat Nicolae Manolescu. Pe lângă distincţia primită de la juriu, laureatul a fost desemnat şi cetăţean de onoare al municipiului Botoşani şi a primit şi o sumă de bani din partea municipalităţii.

” Premiul primit mă măguleşte şi mă face să mă simt mai tânăr. Premiul constituie nu doar o răsplată ci şi un stimulent. Prestigiul premiul situează sub cel mai înalt patronaj producţia mea poetică. Simt o solidaritate confraternă. Am am avut o perioadă de izolare, am fost solidar. Destinul nu mai poate fi schimbat, însă înalta disticţie primită în chiar ziua eminesciană nu mă îngădui să nu îmi dau seamna de o frântură sufletească din partea colegilor de breaslă. Colegi de care am fost silit a mă îndepărta prin distanţe georgrafice şi instituţionale”, a spus Gheorghe Grigurcu după primirea premiului.

Premiile Opus Primum au fost câştigate de Ionelia Cristea şi Robert Elekes. Evenimentul a avut oaspeţi de seamă printre care Varjuan Vosganian, iar actorul Ion Caramitru a susţinut un spectacol după decernarea premiilor.

ion caramitruzilele mihai eminescuzilele mihai eminescu gheorghe sorescu2varujan vosganiangelu dorian la zilele mihai eminescucosmin andrei costica macaleti zilele mihai eminescu

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *