Un film documentar despre rușii lipoveni va rula, vineri, la Cinema Unirea

film despre rusii lipoveni din BotosaniFilmul “Filipovenii și cazacii lui Nekrasov” este un documentar biografic și antropo-etnic, o scurtă istorie a rușilor-lipoveni din România. Documentarul, a cărui proiecție va avea loc în Botoșani, vineri, 8 ianuarie, de la ora 15.00, la cinematograful Unirea, este realizat de botoșăneanca Anca Preda.

Autorul filmului însoțește un personaj real în istoria familiei sale de lipoveni și astfel descoperă identitatea și trecutul comunității de staroveni din România.

“Am crescut într-o familie numeroasă de ruși-lipoveni: familia Paramanov. Părinții mei, Vera și Ștefan, oameni simpli, s-au născut în Moldova. Mama e din satul Lipoveni, iar tata e botoșănean. Sunt, la fel ca strămoșii lor, staroveri, adică ortodocși ruși de veche credință,”povestește Ana Preda, autoarea documentarului.

Lipovean în România nu înseamnă neapărat Deltă și pescuit, bărboși habotnici sau femei albe, grase și frumoase. Există de aproape 300 de ani lipoveni așezați în comunități compacte în Bucovina și Moldova. Porecliți cândva  “escavatoare cu bărbi” pentru ușurința de a săpa iazuri și baraje cu hârlețul și lopata, generația bunicilor mei a fost în mare parte formată din pomicultori, legumicultori, constructori și, pe ici pe colo, negustori.

“Am încercat să aflu câte generații din familia noastră de staroveri au locuit în România. Chiar dacă istoria celor de veche credință, a rușilor lipoveni, ne duce în trecut acum peste 350 de ani, familia Paramanov, prin stră-stră bunicul meu, Simeon, a ajuns aici în preajma anului 1850. De atunci până azi, s-au format deja 6 generații. În cei 165 de ani, din arborele familiei au dispărut trei dintre aceste generații,” mărturisește autoarea documentarului, plecată în căutarea și înțelegerea rădăcinilor sale.

Plecați în pribegie, indiferent că s-au așezat în Moldova sau Dobrogea, în Deltă sau în Bucovina, sau în orice alt loc din lume, staroverii au o istorie care se întinde pe mai bine de trei secole și jumătate. În anul 1653 se consumă primul moment declanșator al rupturii din biserica ortodoxă rusă. Dar până la această schismă, în Rusia existau ortodocși de mai bine de 650 de ani.

Seria de 4 episoade ale documentarului dezvăluie elementele identitare ale comunităților compacte de ruși-lipoveni din Botoșani, Sakalințî (sat Lipoveni din Suceava), Mila 23 și Sarichioi.

Difuzarea filmului la Cinema Unirea are loc în a doua zi de Crăciun lipovenesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *