Primăria Botoșani pusă să plătească o sumă colosală în urma falimentului societății Termica. Portariuc: Este cea mai gravă problemă de după 1989

ovidiu portariuc ganditorPrimăria Botoșani a fost somată, pe 24 decembrie, de lichidatorului judiciar al Termica, Constantin Lulu Dascălu, să achite 582.000 lei în urma unui proces ce a vizat falimentul fostei societăți.  Primarul municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, susține că suma respectivă reprezintă ”contravaloarea investițiilor din surse proprii realizate în acele puncte termice, contravaloarea TVA-ului și dobânda legală calculată de la data emiterii facturii”.

like facebookPortariuc a afirmat că falimentul Termica pe perioada 2008-2010 reprezintă cea mai gravă problemă de după 1989 a municipiului Botoșani.

A pus municipalitatea în acest moment într-o situație fără ieșire. Cred că administrația Flutur, și în mod special domnul Cătălin Flutur, ar trebui să dea explicații vizavi de modul cum a gestionat SC Termica, cum a reușit ca în doi ani, după ce în 2006, guvernul liberal de la acea dată, prin ministrul Vlădescu, a şters datoriile, Termica să ajungă din nou la 1600-1700 miliarde de lei vechi datorie. Societatea falimentează, se produce acel transfer patrimonial contestat ulterior în instanță, se începe un proiect european pe un patrimoniu care se știa că este în litigiu, se pierde procesul, iar în final suntem puși noi, acum, și de fapt toți botoșănenii să plătim zecile sau sutele de miliarde pentru acel faliment”, a spus Portariuc.

Executorul a înștiințat, de asemenea, primăria că pe 15 ianuarie expiră termenul până la care municipalitatea trebuie să-i predea bunurile care au aparţinut Termica, transferate în baza unei facturi fiscale din iulie 2010, factură care a fost anulată prin decizia Curţii de Apel Suceava, ”în caz contrar se va proceda la executarea silită a titlurilor executorii deținute împotriva municipiului Botoșani, inclusiv cheltuieli de executare care se ridică la 5000 lei pentru fiecare imobil în parte”, mai spune Portariuc.

Există multe semne de întrebare: cum s-a ajuns aici. Un faliment de răsunet, cu peste 1000 miliarde lei, o sumă colosală, uriașă și cred că domnul Flutur are responsabilitatea morală să apară și să explice ce s-a întâmplat în 2008-2010, atunci când a patronat împreună cu directorul Termica acest faliment. Acea decizie vine acum ca un bumerang peste noi. Vrem să vedem și rapoartele Curții de conturi din acei ani, pentru că vedem că se sesizează când e vorba de 100 mii lei, dar atunci când vorbim de prejudicii de mii de miliarde…Suntem într-o situație fără ieșire generată de incompetența și iresponsabilitatea unor care au crezut că aceste probleme vor fi rezolvate”, a adăugat Portariuc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *