FOTO Un botoşănean şi-a transformat casa într-un muzeu

muzeu in casaÎntr-o casă din localitatea natală, Ioan Siminiceanu şi-a creat propriul univers. El a colecţionat mii de obiecte populare în peste 60 de ani de viaţă şi a deschis un muzeu etnografic în localitatea Corni, judeţul Botoşani.

Proprietarul are în colecţie piese de port popular din diverse zone ale ţării, scoarţe şi lăicere moldoveneşti, ştergare, ceramică populară utilitară şi decorativă din diverse zone ale ţării şi obiecte religioase.

like facebookDeţine şi o impresionantă colecţie de numismatică, de medalistică, brevete şi insigne cu temă heraldică şi nu numai. Cele mai vechi exponate sunt câteva piese care datează din secolul al XIV-lea, dar şi decoraţii de război, unele extrem de rare, cum ar fi ordinul Victoria Socialismului, Ordinul Steaua României, pe care a plătit mii de lei.

“Încerc să conserv tradiţiile, care nu trebuie uitate. Am început să adun obiecte de când eram mic. Materialele sunt diverse începând de la cele care se găsesc cu uşurinţă şi nu costă nimic până la cele care costă mii de lei şi nici nu le găseşti aşa uşor. În muzeu sunt expuse multe bunuri cu valoare sentimentală, pentru mine dominând elementele de port popular. Cel mai vechi exponat e un covor ţărănesc din 1904”, a declarat Ioan Siminiceanu.

Sursa: Libertatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *