Satenii se tin departe de apa de la robinet

Oamenii din comunele judetului nu se obisnuiesc cu apa la robinet. Acest lucru este demonstrat de consumul din localitatile recent racordate la reteaua publica, acesta fiind de cateva ori mai mic decat media municipiului. Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Apa Grup, media consumului zilnic pentru o persoana este de 82 litri in municipiul Botosani, in timp ce in unele comune, Stauceni de exemplu, acesta este de doar 13,7 litri. Specialistii sustin ca situatia poate fi explicata prin lipsa canalizarii, dar si a faptului ca oamenii nu vor sa renunte la apa din fantani, considerand-o mai buna decat cea din sistem centralizat.

"Trebuie sa tinem cont ca locuitorii oraselor beneficiaza de astfel de servicii de ani buni si au si canalizare in timp ce oamenii din comunele judetului sunt racordati de cativa ani", a declarat Maricel Georgescu, directorul Apa Grup.

Si judetul Botosani este codas la nivel de tara in ceea ce priveste consumul mediu de apa pe locuitor, in conditiile in care media tarii este de 120 de litri pe zi.

Potrivit specialistilor Consiliului Judetean, la nivelul judetului sunt racordate la reteaua publica 44 de unitati teritorial-administrative. Cu toate acestea, 62% din apa furnizata de Apa Grup in judet este consumata in municipiul Botosani.

Din cauza consumului redus, in mediul rural, societatea factureaza consumul de apa trimestrial sau chiar anual. Unii oameni s-au speriat pur si simplu dupa primele facturi si s-au intors la vechile obiceiuri, care nu necesita un aport financiar.

Satenii folosesc foarte rar robinetele

Primarii comunelor spun ca locuitorii apreciaza racordarea la sistemul centralizat, chiar daca nu se acomodeaza tocmai usor cu acesta. Primarul de Tudora, Aurel Lesuc sustine ca un sfert din familii, aproximativ 500, sunt racordate la sistemul public de alimentare cu apa, iar ceilalti fac demersurile necesare in acest sens.

"Am finalizat lucrarile la reteaua de apa si urmeaza sa organizam licitatia pentru serviciul de furnizare a apei. Cei care au deja apa ajung la un consum mediu de 15 litri pe zi", a declarat Aurel Lesuc.

Primarul comunei Stauceni sustine ca de fapt consumul este destul de bun, fiind comparabil cu cel din orase. a??Eu spun ca este un consum bun. In trecut aveam un consum peste cel al orasului Darabani. Oamenii isi folosesc mai putin acum fantanile, ceea ce demonstreaza ca incep sa se obisnuiasca cu noul sistem", a declarat Cozmin Epuras, primarul comunei.

In comuna Rachiti, conducerea Primariei a anuntat un consum mediu 20 de litri de persoana pe zi, la cele 1.500 de familii racordate. Potrivit primarului, consumul de apa este in crestere, oamenii folosind din ce in ce mai des robinetul.

Comuna Paltinis are asigurata reteaua de alimentare cu apa inca din 1972 prin investitia Consiliului Local, pentru 1.087 de persoane din satul Horodistea. Primarul Costel Romanescu a precizat ca, in medie, se inregistreaza un consum de 20 de litri pe persoana pe zi.

In unele sate din Todireni, Rauseni, Stauceni sau Hlipiceni au fost montate pompe de apa pe domeniul public, insa Apa Grup a renuntat la ele din cauza consumurilor uriase. Oamenii profitau de nefacturarea apei de la pompele stradale si se aprovizionau de acolo pentru consumul propriu sau chiar pentru adaparea animalelor.

O problema ridicata la nivelul localitatilor este reprezentata de bransamentele ilegale la reteaua publica, fapt ce a determinat sa demareze o campanie pentru depistarea furturilor de apa. Unul din cazurile de furt de apa din judet a fost la Baluseni. Persoana acuzata de furt este chiar seful de post, care era bransat ilegal si care a fost obligat sa isi puna contor. Pentru acoperirea pagubei reprezentantii Apa Grup l-au pus pe politist sa plateasca apa pe ultimii trei ani.

Trei sferturi din fantani pot provoca imbolnaviri grave

Sistemele de alimentare cu apa au fost construite de localitati prin accesarea fondurilor europene prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala care a alocat pe baza proiectelor depuse anul trecut 100 de milioane de lei pentru noua comune. Uniunea Europeana a impus racordarea la sistemul de alimentare cu apa, precum si efectuarea canalizarii tuturor satelor care au peste 2.000 de locuitori.

Un alt motiv ce a determinat accesarea acestor investitii a fost depistarea substantelor periculoase in apa din fantanile cetatenilor, reprezentantii Directiei de Sanatate aratand ca aproape trei sferturi din fantanile din judet au o apa improprie consumului. Din aceasta cauza, aproape lunar ajung la spital copii intoxicati cu nitriti. Mai grav este ca numarul micutilor otraviti cu apa este tot mai mare de la un la altul. Daca in 2006 au fost inregistrate 12 cazuri grave, in 2007 numarul a crescut la 18, iar in 2008 la 37. Ultimul deces din cauza intoxicatiei cu nitriti a fost inregistrat in septembrie 2008, mortalitatea mentinandu-se scazuta datorita eforturilor depuse de medici pentru salvarea copiilor.