Vezi ce riscă şoferii care circulă pe ninsoare fără anvelope de iarnă!

anvelope iarnaInca de la primii fulgi de zapada sau de cand pe drumuri se instaleaza gheata, soferii sunt obligati de lege sa-si doteze masina cu cauciucuri de iarna.

like facebookAmenzile sunt usturatoare iar riscul de accidente creste si el, proportional.
Nu exista o data limita pana la care soferii sa-si duca la indepllinire obligatia, acest lucru este insa exclusiv stabilit in functie de conditiile meteo. Iarna face legea in acest caz, determinand obligatia de a pune cauciucurile de iarna in cazul aparitiei zapezii, ghetii sau a poleiului pe drumurile publice. Legea aplicabila in acest caz este Ordonanta de Guvern nr. 5/2011.

Potrivit reglementarilor, masinile personale si autovehiculele de transport de persoane cu maximum noua locuri pe scaune trebuie sa fie dotate cu anvelope de iarna. Iar autovehiculele de transport de marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si cele de transport de persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.

Pe anvelopa trebuie sa se rageaseasca obligatoriu anumite inscriptii Potrivit prevederilor Directivei 92/23/CE, pe anvelopele de iarna trebuie sa fie aplicate literele „M+S”, „M.S.” sau „M&S”. M si S reprezinta”mud” (noroi) si „snow” (zapada).

Nerespectarea obligatiei de a avea anvelope de iarna, lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate constituie contraventie si se sanctioneaza, conform Codului rutier, cu 9-20 puncte-amenda.
Un punct-amenda este egal cu 10% din salariul minim brut pe economie.

Avand in vedere ca de la 1 ianuarie 2015 salariul minim brut este de 975 de lei, un punct-amenda reprezinta 97,5 de lei. Ceea ce inseamna ca amenzile pentru cei care nu au anvelope de iarna sunt cuprinse intre 877 şi 1950 de lei. In afara de sanctionarea cu amenda, politistii rutieri vor retine certificatul de inmatriculare/inregistrare al autoturismului, eliberand soferului o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. Politia Rutiera poate aplica aceste sanctiuni, sau Autoritatea Rutiera, in cazul transporturilor de persoane si marfa.

Sursa: Cancan

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *