Proiectul strategic ”Un viitor mai bun prin educaţie” a fost finalizat

antet comunicat inspectoratul scolar

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani este beneficiarul proiectului strategic ”Un viitor mai bun prin educaţie”, ID 142190, cod SMIS 50629 având ca parteneri Asociația Grupul de Acțiune Locală ”VALEA BAȘEULUI DE SUS” și S.C. SIVECO România S.A..

Obiectivul general al proiectului este prevenirea şi corectarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii pentru componenta remedial-corectivă şi pentru componenta preventivă, prin adoptarea unor strategii, planuri de acţiune, abordări informatice moderne (TIC) şi programe educaţionale integrate de furnizare a competenţelor şi abilităţilor de bază, într-un sistem educaţional incluziv, în contextul dezvoltării durabile a societăţii informaţionale bazată pe cunoaştere şi progres tehnologic.

Obiectivele specifice sunt:

  • îmbunătăţirea nivelului de informare, conştientizare şi înţelegere a membrilor grupului ţintă privind oportunităţile oferite în cadrul proiectului;
  • îmbunătăţirea procesului de educaţie remedial-corectivă prin instruirea a 360 persoane implicate în dezvoltarea şi implementarea programului de tip „A doua şansă”;
  • implementarea unui program de tip „Şcoala altfel” pentru 460 persoane (elevi, părinţi/tutori), cu scopul de a beneficia de educaţie remedială şi învăţare asistată.

Printre activitățile derulate în cadrul proiectului au fost:

  • Proiectarea și desfășurarea programului pentru formarea și perfecționarea personalului pentru operaţiunile remedial/corectivă și preventivă.

În cadrul acestei activități, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, împreună cu cei doi parteneri, a organizat cursul de formare intitulat ”Dezvoltarea abilităților elevilor prin activități extracurriculare”.

Acest curs a început în data de 13 iulie 2015 și s-a finalizat în 26 septembrie 2015. Cursul a avut o durată de 48 de ore, repartizate în 4 module, fiind formați 150 de cursanți, repartizaţi în cinci serii distincte, care au provenit din 24 de unități școlare, implicate în activitățile proiectului. Cursul a avut ca finalitate însușirea de metode și tehnici care să-i ajute pe profesori să cunoască mai bine lumea subiectivă a elevului, iar experiența acumulată în cadrul cursului de formare a fost și va fi valorificată și în continuare, prin împărtășirea de bune practici în cadrul unităților școlare din care provin cursanții – cadre didactice, având ca scop reducerea ratei de abandon școlar, prin identificarea și aplicarea celor mai bune strategii, în vederea atragerii către școală a elevilor, prin sporirea atractivității orelor de curs și prin activități extracurriculare diverse.

  • Pregătirea, organizarea și desfășurarea programului pentru componenta remedial/corectivă.

Programul ”A doua şansă” a avut ca scop sprijinirea copiilor/tinerilor/adulţilor în demersurile lor de reintegrare în sistemul de învăţământ, fiind deschis tuturor celor care nu au finalizat diferite nivele de studii. Programul a fost structurat pe două nivele: programul ”A doua şansă” pentru învăţământul primar și programul ”A doua şansă“ pentru învăţământul secundar inferior. În cadrul proiectului au fost realizate anchete sociale pentru recrutarea grupului țintă, în urma cărora au fost selectate și au parcurs programele de formare, conform indicatorilor proiectului, peste 360 persoane, dintre care aproximativ 200 au fost femei.

Programul ”A doua șansă” s-a desfășurat în următoarele 14 unități școlare: Liceul Teoretic ”Dr. Mihai Ciucă” Săveni; Liceul Teoretic ”Ștefan D. Luchian” Ștefănești; Şcoala Gimnazială ”Nicolae Călinescu” Coşula; Şcoala Gimnazială Nr. 1 Hilişeu-Horia; Şcoala Gimnazială Nr.1 Săveni; Şcoala Gimnazială Nr. 2 Botoșani; Şcoala Gimnazială Nr. 1 Albeşti; Școala Gimnazială Nr.1 Cristești; Școala Gimnazială ”Ioan Murariu” Cristinești; Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Dorohoi; Școala Gimnazială ”Ion Bojoi” Flămânzi; Școala Gimnazială ”Alexandru Vlăhuță” Focșani, județul Vrancea; Școala Gimnazială Nr. 1 Țâmboești, județul Vrancea; Școala Gimnazială Nr.1 Mărășești, județul Vrancea.

Cursanții au beneficiat de o pregătire interactivă, folosind noile metode, tehnologii, materiale și abilități dobândite de profesorii formați.

  • Pregătirea, organizarea și desfășurarea programului pentru componenta preventivă

În cadrul activității ”Furnizarea serviciilor de orientare, consiliere și asistență educațională pentru elevi și familiile acestora” s-a desfășurat programul ”Școala altfel”, grupul țintă fiind format din 460 de elevi cu risc de abandon școlar, împreună cu 460 de părinți, însumând un total de 46 grupe de elevi și 46 de grupe de părinți. Programul ”Școala altfel” a oferit tipuri de activități care vizează formarea și dezvoltarea competențelor specifice învățământului primar/învățământului secundar, dezvoltarea personală și interpersonală/pregătirea pentru viață, dezvoltarea armonioasă a personalității elevului. Programul s-a derulat prin desfășurarea întâlnirilor zilnice, după programul școlar, între profesori/traineri și elevii cu risc de părăsire a educației, precum și părinții/tutorii lor, cu scopul de a derula activități educaționale dedicate conștientizării rolului esențial pe care îl joaca educația în viitorul copiilor. Programul s-a desfășurat în 14 unități școlare: Școala Gimnazială Nr. 1 Săveni; Școala Gimnazială ”Gheorghe Burac” Vlăsinești; Școala Gimnazială Nr. 1 Mitoc; Școala Gimnazială Nr. 1 Manoleasa; Școala Gimnazială Nr. 1 Avrămeni; Școala Gimnazială ”Ioan Cernat” Havârna; Școala Gimnazială ”Aristotel Crîșmariu” Drăgușeni; Școala Gimnazială Nr. 1 Mileanca; Școala Gimnazială ”Teofil Vâlcu” Hănești; Școala Gimnazială Nr. 1 Adășeni; Școala Gimnazială Nr. 1 Mihălășeni; Liceul Tehnologic Coțușca; Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara; Școala Gimnazială Nr. 1 Ripiceni.

Partenerul 1 – Asociația Grupul de Acțiune Locală ”VALEA BAȘEULUI DE SUS”, formată din comunele Avrămeni, Dângeni, Drăgușeni, Hănești, Havârna, Mitoc, Mileanca, Manoleasa, Ripiceni și Vlăsinești, precum și orasul Săveni din județul Botoșani, a avut  rolul de a selecta şi înscrie grupul ţintă format din elevi şi părinţi/tutori legali ai acestora.

Partenerul 2 – S.C. SIVECO România S.A., prin activitățile care le-a desfășurat în cadrul proiectului, a urmărit implementarea instrumentelor inovatoare de predare, consiliere și ghidare, precum și integrarea lor în mentalitatea și ansamblul de cunoștințe și aptitudini ale elevilor și personalului din grupul țintă specializat pe lucrul cu elevii aflați în situația de abandon școlar.

În cadrul proiectului a fost creat portalul proiectului ((http://eduviitor.isjbotosani.ro/)), la care au acces atât echipa de management și implementare a proiectului, cât și cadrele didactice formate prin proiect, precum și cei selectați în grupul țintă. Portalul și site-ul proiectului vor fi actualizate cu informații, știri și resurse utile, constituind un pachet important de resurse și noutăți, oricând la dispoziția celor interesați.

Valoarea totală eligibilă a proiectului, conform contractului de finanțare este de 8.683.147,0, dintre care 7.380.75,4 reprezintă asistența financiară nerambursabilă, iar 1.302.472,14 contribuția solicitantului.

Proiectul strategic ”Un viitor mai bun prin educaţie”, ID 142190 s-a derulat în cadrul Programului Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 2 „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii” Domeniul major de intervenţie 2.2. „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”

Conferința de finalizare a proiectului va avea loc în data de 25 noiembrie 2015, ora 09.30, hotel Belvedere, Botoșani.

 

Prof. Mihaela HUNCĂ

Inspector Şcolar General

Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani – Beneficiar proiect

Tel/fax: 0231584052; e-mail: [email protected]

 

 

One thought on “Proiectul strategic ”Un viitor mai bun prin educaţie” a fost finalizat

  1. D-na,inca nu a ajuns Doctor? Mai are un an.Daca nu are informatii complete,sa ia legatura cu Dr.Ponta.El stie cum se rezolva problema.Ca de rest,DNA este pe pozitie.Si pt.Dna si pt.Dl.Om trai si OM vedea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *