Veteran de război sărbătorit la 101 ani

veteran razSublocotenent în retragere, Vasile Lazăr, din satul Horodiştea, comuna Păltiniş, a împlinit ieri 101 ani.  Este un senior plăcut la vedere, care arată ce bărbat bine a fost odată, în vremurile când istoria l-a cooptat pentru a lupta timp de 8 ani pe front. Fără fast deosebit, veteranul şi-a sărbătorit vârsta de invidiat alături de câteva rude, dar şi de reprezentanţi ai unor autorităţi judeţene. Consilierul Lucică Urigiuc de la Instituţia Prefectului a fost delegat să transmită urările şi cadoul prefectului Costică Macaleţi, de onorurile militare ocupându-se Şeful de Stat Major al Centrului Militar Judeţean, lt.col. Dănuţ Rusu şi maiorul Vasile Semeniuc.

like facebookSărbătoritul povesteşte cu veselie despre front şi despre rana la cap care l-a scos din rândurile combatanţilor. „Se întâmpla la Odesa, când eram cu băieţii pe caii noştri şi trăgeam în nişte tunuri. O bombă a explodat aproape de noi şi o schijă mi-a spart casca, rănindu-mă la cap. Dacă nu era ceaunul ăla de cască, eu mă prăpădeam.”, spune nenea Vasile, invitând musafirii să-i vadă şi să-i pipăie urmele schijei făcută „cadou” de ruşi.

La 101 ani se laudă cu modestie că a făcut de toate în viaţă: lemnărie, construcţii de sobe, a plantat livezi şi copaci care acum sunt mari şi rodnici. A avut patru copii, din care doar trei îi mai trăiesc, are 9 nepoţi şi tot atâţia strănepoţi, de care e foarte mândru: „în Arabia Saudită, în Anglia, peste tot am nepoţi.”

Din fotografiile vechi, pe care le păstrează pe perete, se poate vedea ce tânăr ochios a fost nenea Vasile. S-a căsătorit cam târziu, pentru acele vremuri, abia la 29 de ani, dar de vină a fost şi războiul. Soaţa era cu 7 ani mai mică decât el şi au avut o căsnicie de 57 de ani.

„Ţin mult la aceşti botoşăneni şi când programul nu-mi permite să merg personal, insist să fie cineva de la Prefectură alături de veteranii noştri care ajung la astfel de performanţe de viaţă. Îi preţuiesc şi îi dau exemplu, ori de câte ori am ocazia. Dumnezeu să le dea sănătate!”, este mesajul prefectului Costică Macaleţi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com