Au făcut averi uriașe încălcând legea! La cât estimează procurorii DNA veniturile lunare ale „regilor păcănelilor”

viorel danuta la dnaOamenii de afaceri care au fost arestaţi preventiv în urma percheziţiilor de sâmbătă ale procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie patronau un sistem care le aduceau, anual, venituri legale şi ilegale de milioane de euro.

Procurorii DNA spun că peste 60% din aparatele de păcănele verificate erau ilegale, iar veniturile nedeclarate care intrau în buzunarele lui Viorel Dănuţă şi Costel Calistru însumează peste 40 de milioane de lei pe an.

procurorii DNA cu mascatii la Tex Club BotosaniAstfel, patronii declarau doar 40% din încasările realizate din exploatarea celor 2.000 de aparate de tip slot machine verificate de anchetatori şi care erau împânzite în nu mai puţin de 404 locaţii din municipiile Botoşani şi Dorohoi, din zeci de comune, dar şi din judeţele vecine.

La anchetă, unii angajaţi ai sălilor jocurilor de noroc controlate de Viorel Dănuţă şi Costel Calistru au vorbit despre metodele folosite de aceştia pentru a frauda statul. Cea mai profitabilă pentru ei era instalarea unor aparate de jocuri în barurile din mediul rural, care nu erau declarate la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, iar încasările zilnice constituiau venituri la negru.

like facebookBanii erau împărţi disproporţionat cu patronii barurilor care găzduiau aparatele. Aceştia luau între 20 şi 30% din sume, iar restul erau colectaţi şi puşi la dispoziţia patronilor.

ion teodorescu inspector la dnaCei doi oameni de afaceri îşi permiteau, astfel, să cumpere influenţă de la inspectorul Ioan Teodorescu de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc- filiala Suceava.

În mod normal, pentru astfel de nereguli inspectorul trebuia să aplice amenzi ce se situa între 20.000 şi 50.000 de lei, însă, deşi ştia de ilegalităţile comise, acesta a închis ochii. Mai mult chiar, Teodorescu le oferea consiliere lui Dănuţă şi Calistru.

O altă metodă folosită de oamenii de afaceri era cea a evidenţei duble. O parte din sumele încasate zilnic erau declarate la stat, iar o altă parte era băgată în buzunar la negru. Angajaţii povestesc despre un profit pe un singur aparat de 3.000 de lei lunar.

La descinderi procurorii au ridicat şi încasările şi au găsit 200.000 de lei, în condiţiile în care nu au putut fi deschise toate aparatele pentru că la unele angajaţii nu aveau cheile.

Astfel, potrivit datelor oficiale Viorel Dănuţă controla două firme ce operau jocuri de noroc, Trans Express SRL şi DV Consulting SRL. Prima a făcut afaceri de 5,1 milioane de lei şi a obţinut un profit de 25.727 de lei, iar a doua a realizat afaceri de 3,1 milioane de lei şi a ieşit în pierdere cu 16.636 de lei.

Costel Calistru a făcut cu firma sa, Panayotiss SRL, afaceri de 3,1 milioane de lei şi a obţinut un profit de 300.874 de lei.

Anchetatorii susţin că aparatele erau împânzite în toată ţara, iar sâmbătă au fost verificate doar cele din Botoşani, Iaşi, Suceava şi Neamţ, respectiv 404 puncte de lucru. Ancheta urmează să fie extinsă, iar în prezent se aşteaptă tot de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc o estimare a prejudiciului produs de prin cele două metode folosite de cei doi.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Au făcut averi uriașe încălcând legea! La cât estimează procurorii DNA veniturile lunare ale „regilor păcănelilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *