Patronul firmei care a reabilitat Centrul Vechi, reţinut de DNA

tiberiu urdareanu patron utiUn om de afaceri, a cărui firmă s-a ocupat de reabilitarea Centrului Vechi, a fost reţinut, joi seară, de procurorii DNA pentru dare de mită.

like facebookEste vorba despre Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, şi care potrivit anchetatorilor i-ar fi dat mită lui Gheorghe Nichita, edilul suspendat al Iașiului, pentru ca, în schimb, patronul grupului de firme UTI să câștige un contract de management al traficului în orașul condus de Nichita.

Valoarea acelui contract se ridica la 90 de milioane de lei, iar, din această sumă, Nichita ar fi urmat să primească 10%. La scurt timp după reținerea lui Urdăreanu, procurorii DNA au dispus aceeași măsură și față de Gheorghe Nichita. Ambii vor fi duși în fața instanței cu propunerea de arestare preventivă.

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

„În luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuția” UTI, iar 20% reprezenta „contribuția” IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC”, se precizează în comunicatul DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *