Concert de pian, vineri seară, la Filarmonica din Botoșani

concert filarmonica botosaniVineri, 30 octombrie 2015, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: IULIAN RUSU
Solistă: SÎNZIANA MIRCEA, pian

like facebookÎn program:

S. Rahmaninov: Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2, în do minor, op. 18
Moderato
Adagio sostenuto
Allegro scherzando; Meno mosso; Moderato; Meno mosso
P a u z ă

L. van Beethoven: Simfonia a V-a, în do minor, op. 67
Allegro con brio
Andante con moto
Allegro
Allegro

IULIAN RUSU
– dirijor –

Născut în anul 1967, Iulian Rusu şi-a început studiile muzicale la vârsta de 9 ani (la Suceava) alegând clarinetul ca instrument principal. Şi-a continuat studiile la Liceul de Muzică Octav Băncilă din Iaşi la clasa profesorului Ioan Mica, şi la Facultatea de Muzică din Braşov la clasele profesorilor Dumitru Sâpcu şi Daniel Theodoru.
De la dirijorul Daisuke Soga ia primele lecţii de dirijat în anul 1994. Remarcându-i realele calităţi în arta dirijatului, în anul 1998, îi oferă o bursă la Cursul Internaţional de Dirijat la Csorna în Ungaria.
În anul 1999 este admis la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală specializându-se în Stilistică Dirijorală, Dirijat Orchestră, la clasa Profesor dirijor Cristian Brâncuşi. Cu Maestrul Dumitru Goia îşi perfecţionează tehnica dirijorală în cadrul Cursurilor Internaţionale de Dirijat organizate la Universitatea din Bucureşti în ediţiile anilor: 2000, 2001, 2002. În anul 2003 participă la Cursul Internaţional de Dirijat condus de profesorul şi compozitorul Jorma Panula din Finlanda.
În anul 2006, Maestrul Octav Calleya, profesor de dirijat la Universitatea de Muzică din Malaga – Spania, îl invită la Cursul Internaţional de Dirijat (la Malaga) în compania Orchestrei Naţionale de Tineret a Moldovei, acordându-i o bursă de participare. Din acel moment începe o frumoasă relaţie profesională cu Maestrul Octav Calleya concretizată în organizarea unor evenimente importante din punct de vedere dirijoral: colaborator artistic în organizarea Concursurilor Internaţionale de Dirijat Craiova 2009 şi Chişinău 2011; Director executiv şi profesor asistent la 7 ediţii consecutive de Master Class Internaţional de Dirijat Orchestră şi Fenomenologie Muzicală Aplicată, susţinute la Braşov, unde Director Artistic şi profesor coordonator a fost Maestrul Octav Calleya.
A avut privilegiul să studieze, singurul din România, cu unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii Maestrul Sergiu Comissiona, care i-a împărtăşit cunoştinţe din vasta şi îndelungata-i experienţă.
În anul 2011 obţine titlul de Doctor în muzică (dirijat de orchestră) cu titlul Tezei: Tradiţia Dirijorală în România, Stil, Concepţie, Spirit creator. Iulian Rusu a fost profesor de orchestră la Facultatea de Muzică din Braşov, orchestră cu care a susţinut numeroase concerte. A apărut în calitate de dirijor la pupitrul orchestrelor Filarmonicilor din Braşov, Târgovişte, Craiova, Piteşti, Chişinău, Orchestra de Cameră din Braşov şi a unor ansambluri orchestrale şi camerale formate din artisti brasoveni la iniţiativa sa. A colaborat cu soliştii concertişti: Gheorghe Zamfir, Alexandru Tomescu, Theodor Kerkezos, Vlad Dimulescu, Marius Mihalache, Marius Niţiguş, Dănuţ Manea, Olga Podobinski, Natalia Gromova, Horia Văcărescu, Mihai Craioveanu etc. şi cu soliştii lirici: Irina Iordăchescu, Marius Manea, Corina Klein, Isabel Marx Gut, Pablo Cameselle etc.
Repertoriul dirijorului Iulian Rusu cuprinde lucrări aparţinând tuturor stilurilor şi epocilor creatoare inclusiv operetă, operă şi balet.
Despre arta dirijorală a lui Iulian Rusu muzicolog dr. Petruţa Măniuţ spunea într-o emisiune radio:
De o discreţie reconfortantă, cu un stil dirijoral marcat de maturitate, Iulian Rusu îşi exercită pasiunea, în toate contextele vieţii sale muzicale – interpret, dirijor, profesor – cu o maxima acurateţe şi rigoare…
O altă cronica de concert semnată de muzicolog dr. Petre – Marcel Vârlan:
Am putut remarca în prezenţa dirijorală a lui Iulian Rusu şi stăpânirea aparatului orchestral printr-o expresivitate gestual – corporală adecvată momentelor sonore în care gestul rotund, moale – modelat pe expresia caldă, de alean românesc, doinit ( Trei dansuri româneşti – Th. Rogalski ) a alternat cu gestul sacadat şi chiar crispat, atunci când muzica a devenit şi ea întretăiată, cu icnituri înfundate, de oftat reţinut
Muzicolog dr. Cristina Bostan:
…Tânărul dirijor Iulian Rusu s-a apropiat cu multă ambiţie şi multă hotărâre de muzica lui Theodor Rogalski, de această lucrare dificilă mobilizând ansamblul orchestral pentru susţinerea celor Două Schiţe Simfonice.
…Cu toate că avut puţin timp la dispoziţie pentru a repeta cu orchestra această amplă frescă simfonică, Iulian Rusu a dovedit o bună pregătire, o abordare hotărâtă a Simfoniei a V -a de Serghei Prokofieff
…Mişcările sale dirijorale sunt clare, ample, uneori pozând uşor, însă servind scopul reliefării tematice.
Criticul de artă Constantin Popa:
Iulian Rusu, o adevărată revelaţie
Dezinvolt, într-o perfectă sincronizare cu orchestra, talentatul dirijor a reuşit pe tot parcursul serii muzicale, să dialogheze, să cânte şi să încânte publicul, într-o manieră stilistică cu pregnante caracteristici personale, răsplătit cu binemeritate aplauze
Dirijorul Ludovic Bacs:
Un tânăr dirijor cu remarcabile calităţi. Iată câteva dintre ele:
– ştie să fructifice ca dirijor o bogată experienţă de solist, orchestrant, instrumentist şi pedagog;
– are o gestică clară, expresivă la obiect fără exagerări de faţadă;
– are un bun auz melodic, armonic şi timbral;
– Nu în ultimul rând este un talent veritabil dublat de calităţi umane ca: seriozitate, cinste, spirit de întrajutorare, respectuos şi corect în susţinerea opiniilor sale profesionale.

SÎNZIANA MIRCEA
– pianistă –

Pianista Sînziana Mircea dispune de o bogată experienţă scenică dobândită în Europa, Statele Unite ale Americii şi Japonia, pe scene precum Tokyo Metropolitan Theater, Saint Martin in the Fields Londra, PepsiCo Recital Hall Fort Worth SUA, Ateneul Român, Bechstein Young Professionals Series Köln sau Holland Music Session Festival. A concertat alături de orchestre precum Mozart Virtuoso Festival Orchestra (Japonia), Orchestra da Camera di Imola (Italia), Filarmonicile Arad, Botoşani, Ploieşti. Înregistrări live din concertele sale au fost difuzate în numeroase rânduri la BBC Radio 3, Radio România Muzical, radiourile naţionale din Polonia, Suedia, Norvegia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Grecia, Croaţia, Slovacia etc.
Tânăra pianistă s-a născut la Bucureşti şi a absolvit cu calificativul maxim programul de licenţă la Hochschule für Musik und Tanz Köln, Germania, cea mai mare universitate de muzică din Europa (2015). În prezent, urmează cursurile de masterat la prestigioasa Guildhall School of Music and Drama Londra, Prof. Ronan OHora, unde a fost admisă cu bursă integrală de studii, oferită de Steinway & Sons UK. De asemenea, Sînziana Mircea este primul pianist român admis în istoria renumitei Accademia Pianistica Imola „Incontri col Maestro” din Italia, unde de-a lungul timpului au predat mari personalităţi precum Vladimir Ashkenazy, Sviatoslav Richter sau Lazar Berman. Începând cu anul 2014, Sînziana studiază în această instituţie de elită la clasa Maestrului Boris Petrushansky, el însuşi discipol al marelui profesor rus Heinrich Neuhaus.
Sînziana Mircea a câştigat primul premiul I la vârsta de 7 ani. Un an mai târziu a debutat în Sala Mare a Ateneului Român în Gala Laureaţilor Concursului Internaţional ProPiano, unde câştigat premiul I. La 9 ani a avut prima apariţie internaţională, câştigând premiul II la Concursul Internaţional Konzerteum din Grecia. La numai 11 ani, Sînziana Mircea a susţinut primul recital în SUA, urmat de un turneu efectuat la vârsta de 14 ani în cinci oraşe americane şi un turneu în Japonia la vârsta de 20 de ani.
În anul 2014, a devenit primul bursier român al Van Cliburn Foundation & TCU School of Music, SUA, fiind invitată sa participe la PianoTexas Festival & Academy, în urma unor selecţii extrem de riguroase la nivel mondial.
De-a lungul timpului, tânăra pianistă s-a aflat sub îndrumarea profesorilor Christiane Karajev, Staffan Scheja, Philip Jenkins, Stela Drăgulin, Olga Szel şi Elena Dumitrescu. De asemenea, a participat la numeroase cursuri de măiestrie cu mari personalităţi, precum pianiştii Aldo Ciccolini, Pascal Roge, Veda Kaplinsky, Tamas Ungar, Peter Donohoe, Dan Grigore.
În februarie 2015, Radio Romania Muzical a inclus-o pe Sînziana Mircea în topul celor mai valoroşi muzicieni români sub 30 de ani. De asemenea, în martie 2015, tânăra pianistă a fost solista recitalului aniversar Radio Romania Muzical de la Palatul Cotroceni, eveniment prin care singurul post naţional de muzică clasică şi-a serbat 18 de ani de emisie.
Sînziana Mircea a obţinut premiul I în competiţii internaţionale precum Ciudad de San Sebastian (Spania) şi Beethoven i Classici (Italia). Recent, tânăra pianistă a câştigat Premiul Internationale Konzerttage Mittelrhein Festival din Koblenz, Germania (2015) şi Premiul pentru Cel mai bun student român din străinătate Categoria Arte în cadrul Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate, juriul fiind prezidat de Preşedintele Academiei Române (2014). De asemenea, tot în 2014 Sînziana Mircea a fost inclusă în Top 100 de români care mişcă ţara prin puterea ideilor sau a faptelor lor, realizat de Foreign Policy România, divizie a Washington Post. Mai pot fi menţionate alte premii precum Plathners Eleven Prize la Rotary International Piano Competition, Palma de Mallorca, 2012, Liszt Prize şi Munchner-Klavierpodium Prize acordat de Viena Young Pianists în 2011.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *