Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, lansează a patra ediţie a concursului interşcolar "eVacanţă!", un proiect pentru utilizarea inovativă a TIC in educaţie. Ediţia de anul acesta işi propune să consolideze practicile pozitive ale ediţiilor anterioare şi să dezvolte activităţi complementare, definite de utilizarea creativă a computerului, comunicare si dezvoltarea de comunităţi de practică pedagogică modernă. Concursul se adresează şcolilor din cele 255 de localităţi incluse in proiectul Economia bazată pe Cunoaştere (EBC), se desfăşoară in perioada 15 iunie- 1 august 2009, iar ciştigătorii vor fi premiati cu participarea intr-o tabără de creaţie.
Tuturor acelora care s-au gindit să participe la ediţia de anul acesta, vreau să le spun că ii incurajez să vină in număr cit mai mare, pentru că vor avea ce amintiri să stringă şi ce fapte să descopere! Şi cred că prima intimplare care le va stărui in minte, poate ani de-a rindul, va fi intilnirea cu orizontul cunoaşterii. Pentru că activităţile "e-Vacanţă!" au darul de a schimba percepţia asupra educaţiei. Mai mult, e-Vacanţă este un paşaport pentru Romania Digitală. Dragi elevi şi dascăli, vă urez succes! a spus Gabriel Sandu, Ministrul Comunicaţiilor si Societăţii Informaţionale.
La cea de-a patra ediţie a competiţiei "eVacanţă!" şcolile sunt invitate să organizeze activităţi ce presupun utilizarea TIC şi a platformelor colaborative de tip web 2.0. Pe lingă activităţile care au devenit deja tradiţionale in cadrul proiectului, anul acesta vine cu citeva concepte noi: "ePoveşti", "Graffiti pe monitor", "Concurs de animaţie", "Cercetaşi pe Internet" , in cadrul cărora participanţii trebuie sa folosească platforme şi aplicatii ca wiki, Google Docs, Google Panoramio, Pivot, Instant Messaging.
Participarea activă a şcolii la o serie de activităţi desfăşurate pe timpul vacanţei de vară va contribui la creşterea coordonării resurselor TIC la nivelul şcolilor participante, la susţinerea relaţiei de colaborare cu celelalte şcoli din reţeaua proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere şi la extinderea bunelor practici in toate cele 255 de comunităţi inscrise in proiect. De asemenea, proiectul işi propune formarea unei comunităţi active şi dinamice de educatori-elevi-părinţi, care să dezvolte interesul pentru tehnologie in interiorul comunităţilor aparţinătoare. Prin colaborarea strinsă dintre participanţii la proiect, se urmăreşte asimilarea noilor tehnici de folosire a calculatorului in educaţie şi atragerea de noi utilizatori din mediul rural.
Proiectul va fi coordonat de directorul unităţii şcolare şi va fi monitorizat de Unitatea de Management al Proiectului EBC. La sfirşitul vacanţei, şcolile vor transmite către MCSI un raport de proiect, incluzind activităţile derulate şi produsele care ilustrează evoluţia acestora, urmind ca, in luna septembrie, ciştigătorii să fie invitaţi intr-o tabără de creaţie cu program special.
Activităţile "e-Vacanţă!" 2009: e-Poveşti, Desene pe monitor, Graffitti pe monitor, Concurs de animaţie, Comunicare prin Internet, Şcoala mea, comunitatea mea, Comunitatea mea in lume, Micii jurnalişti, Cercetaşi pe internet, PAPI Voluntar, Şcoala părinţilor, Activitatea la iniţiativa şcolii.
Mai multe informaţii despre proiect, la adresa www.ecomunitate.ro/evacanta.
In judeţul Botoşani, următoarele localităţi fac parte din proiectul EBC: Brăeşti, Cindeşti, Copălău, Cristineşti, Drăguşeni, Hudeşti, Prăjeni şi Vlăsineşti.