Deputatul Șoptică: Pentru anul 2015, Ministerul Agriculturii nu a decontat niciun ban pentru motorina utilizată în agricultură

costel soptica parlamentDeputatul PNL Botoșani, Costel Șoptică, critică Guvernul Ponta că nu-și plătește datoriile către fermieri. El a făcut o declarație politică în care susține că pentru anul 2005, Ministerul Agriculturii nu a decontat niciun ban pentru motorina utilizată în agricultură, așa cum prevede legislația în vigoare.

like facebookMinisterul Agriculturii urmează linia Guvernului și nu își achită datoriile pe care le are față de agricultori. Chiar și atunci când este vorba de alocări stabilite prin buget, Ministerul Agriculturii nu se grăbește să plătească. Pentru anul 2015, Ministerul Agriculturii nu a decontat niciun ban pentru motorina utilizată în agricultură, așa cum prevede legislația în vigoare. În acest fel, fermierii au ajuns să crediteze statul, având în vedere că motorina pentru agricultură beneficiază de acciză subvenționată. De remarcat este faptul că sumele necesare pentru decontarea accizei la motorină au fost prinse în bugetul Ministerului Agriculturii pe 2015, dar mereu s-au găsit motive ca să se amâne plata, apărând tot felul de acte normative, care să modifice forma de accesare a fondurilor”, a spus Șoptică.

Potrivit acestuia, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a susținut mereu că fermierii vor fi despăgubiți în urma secetei din vară, lucru care nu s-a întâmplat. În aceste condiții, mai spune Șoptică, fermierii nu-și pot stabili un program de lucru, care să fie cât mai productiv, lucru ce are impact negativ chiar și asupra bugetului de stat, prin diminuarea taxelor și impozitelor pe care fermierii ar trebui să le plătească.

Cât privește avansurile la subvențiile europene pentru anul 2015, nici pentru acestea nu se întrevede un termen cert de plată, dacă va mai fi cazul, pentru că, de la 1 decembrie ele trebuie achitate oricum. Nefinalizarea controalelor în teren a servit drept scuză pentru neînceperea plății avansurilor la subvenții, mult așteptate de către agricultori, pentru că aceste sume reprezintă fondurile necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de toamnă”, a adăugat deputatul liberal.

Soptică susține că Ministerul Agriculturii mai are datorii și față de crescătorii de animale, pentru subvențiile aferente anului 2014. Cumulate, aceste sume ajung la sute de milioane de euro de care sunt păgubiți agricultorii.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *