Senator Doina Federovici: 72 de ore – termenul maxim de emitere a ordinului de protecție pentru victimele violenței în familie

doina federovici in senatÎn sala Amfiteatrului Colegiului AT Laurian a avut loc, sâmbătă, începând cu ora 10, dezbaterea proiectului  ”START – o viață de calitate în siguranță!”. Aceasta face parte din seria de dezbateri ”Serbările normalității – celebrarea unei normalități care exclude și condamnă violența domestică, traficul de persoane și lipsa egalități de șanse”.
În întâmpinarea acestei dezbateri a venit în această săptămână decizia Senatului de modificare a Legii 213/2003 care prevede că cererile pentru emiterea ordinului de protecţie pentru victimele violenţei în familie se vor  judeca de urgenţa, în termen de cel mult 72 de ore de la depunerea cererii. Impunerea unui termen de maxim 72 de ore a fost determinat de durata foarte mare de soluţionare a cauzelor – o medie de 175 de zile – privind emiterea ordinului de protecţie, situaţie sesizată în raportul CSM pe 2014.
like facebookAm susținut și votat acest proiect având în vedere consecinţele extrem de grave, uneori tragice, pe care violenţa în familie le poate avea. Emiterea unui ordin de protecţie  în cel mai scurt timp posibil este uneori singura soluţie pentru salvarea unor vieţi, de aceea nu trebuie tratată ca o situaţie deosebită ci trebuie să devină regula ce guvernează aceste situaţii”, a declarat senatorul Doina Federovici, vicelider al Grupului PSD din Senat.
De asemenea, senatorul PSD a precizat că în luna septembrie 2015, Organizaţia de Femei a PSD a decis înfiinţarea unei comisii a cărei activitate este dedicată protejării femeilor de violenţa domestică şi viol. „Pactul pentru protejarea femeilor de violenţă domestică şi viol” este mai mult decât o sumă de propuneri pe care le vom înainta celor cu responsabilităţi în domeniu. Va include acţiuni concrete şi imediate, va antrena personalităţi şi oameni obişnuiţi, va încerca să schimbe mentalităţi. Aprobarea de către Guvernul Ponta a proiectului de lege privind ratificarea Convenției de la Istanbul este o bătălie câștigată în lupta pentru prevenirea și combaterea violențelor și abuzurilor de orice tip îndreptate asupra femeilor. Odată ce prevederile Convenției vor fi aplicate în țara noastră, după depunerea documentului la Secretarul General al Consiliului Europei, în România vor fi implementate măsuri ferme, ce au în vedere prevenirea agresiunilor împotriva femeilor, protecția victimelor abuzurilor și trimiterea în judecată a agresorilor.”, a declarat Doina Federovici.
Proiectul „START – O viaţă de calitate în siguranţă!”, cofinanţat din Fondul Social European, în cadrul Programului Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 are ca obiectiv general dezvoltarea unor măsuri integrate cu abordare sistemică la nivel naţional, a procesului de prevenire şi combatere a violenţei în familie şi a traficului de persoane precum şi dezvoltarea unor măsuri integrate care să asigure intervenţia operativă şi controlul asupra acestor fenomene sociale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *