Exclusiv! Magistraţii Tribunalului Bucureşti în dosarul de corupţie a patronului de la Electroalfa: Nu există probe

gheorghe ciubotaru- electroalfa botosaniUnul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Botoşani a fost implicat, anul trecut, într-un dosar de corupţie, însă a fost achitat. A refuzat să comenteze situaţia sa atât în momentul în care a fost reţinut, cât şi după ce a fost achitat. Este vorba despre Gheorghe Ciubotaru, patronul grupului de firme Electroalfa, care a fost acuzat de procurorii DNA de complicitate la luare de mită.

În acelaşi dosar, Claudiu Dumbrăveanu, fost angajat al Electroalfa şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, a fost acuzat de luare de mită, iar fostul director ENEL, Florin Gogu, acuzat de dare de mită.

like facebookProcurorii au cerut condamnarea celor trei la închisoare cu executare, iar aceştia au fost achitaţi de Tribunalul Bucureşti pentru că procurorii nu au avut probe suficiente. Singurele probe aduse de DNA au fost interceptările telefonice interpretate de procurori.

gheorghe ciubotaru la dnaDe altfel, în motivarea instanţei se arată expres acest lucru.

Analizând materialul probator administrat până la acest moment în cursul anchetei penale, Tribunalul constată că în privinţa infracţiunilor de corupţie deduse judecăţii, singura probă pe care se sprijină acuzarea o constituie interceptările convorbirilor telefonice. În concret, acuzaţiile de corupţie nu au ca şi corespondent probe sau indicii temeinice privitoare la îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle funcţionarului public”, susţine judecătorul de caz.

În plus, judecătorul susţine că principala „caracteristică a infracţiunilor de corupţie relevă că în general instrumentarea acestora are la bază un denunţ, o sesizare, urmată în majoritatea cazurilor de surprinderea în flagrant a autorilor. În prezenta cauză nu există un denunţ, vreo declaraţie de martor ori inculpat din care să rezulte că funcţionarii publici au săvârşit actele de corupţie descrise în actul de inculpare. Aşa cum s-a arătat anterior probatoriul administrat până la acest moment are la bază, în opinia judecătorului, exclusiv interpretarea dată de procuror conţinutului convorbirilor telefonice. Însă, această interpretare nu se sprijină pe alte probe din care să rezulte realitatea acestei interpretări”, este de părere judecătorul.

La rândul său, Gheorghe Ciubotaru a pledat, în faţa judecătorilor, că este nevinovat.

Ciubotaru a arătat că „este de acord cu apărarea formulată de către avocaţii aleşi şi a precizat următoarele: nu este vinovat de acuzaţiile aduse de către DNA; nu înţelege ce şi unde a greşit; se teme deoarece s – a ajuns în această situaţie în care se solicită de către o structură de parchet condamnarea cu închisoare cu executare a unor oameni nevionovaţi şi speră ca, pentru viitorul copiilor noştri, să se dispună o hotărâre corectă”, se precizează în motivarea magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti.

Procurorii DNA i-au şi reţinut pe cei trei la începutul lunii iunie 2014 menţionând că în cursul anului 2013, Claudiu Sorin Dumbrăveanu, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut, de la Florin Gugu, director ENEL, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC Electro Alfa International SRL, al cărei asociat este Gheorghe Ciubotaru.

Potrivit rechizitoriului, foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013, a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

Concret, în prima jumătate a anului 2013, Dumbrăveanu, având o funcţie de decizie în cadrul ANRE, i-a pus în vedere lui Gugu, director ENEL că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%.

Cu această ocazie, Dumbrăveanu a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către ENEL, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente cu această societate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *