Vezi cum s-a finalizat scandalul culturilor de soia modificată genetic, la Botoșani

soia-modificata-genetic la BotosaniScandalul izbucnit în județul Botoșani de la soia modificată genetic nu a avut suport real. Cel puțin la această concluzie a ajuns primarul comunei Leorda,  Ştefan Dulgheru, care a fost dat în judecată de Greenpeace pentru culturile de soia modificată genetic.

El spune că în urma acuzelor aduse, au fost prelevate probe și s-a dovedit în instanță că nu s-a confirmat existența organelor modificate genetic în cultura de soia de anul trecut. Primarul comunei Leorda a spus că îi așteaptă pe cei de la Greenpeace și anul acesta, însă îi atenționează ca probele de laborator să le facă pe cheltuiala proprie, nu pe cheltuiala producătorilor.

Acea acțiune judecătorească a fost câștigată de primar și ceilalți producători de soia. În urma probelor venite de la laboratorul central de la București, nu s-a confirmat existența organelor modificate genetic în cultura de soia de anul trecut. Îi așteptăm și anul acesta să ia probe, dar să facă pe banii lor. Nu este normal să facem teste pe banii cultivatorilor de soia. 8 milioane lei vechi a costat acel test la laborator, plătit de fiecare cultivator de soia. Decizia a fost dată de Judecătoria Dorohoi și este definitivă”, a afirmat Ștefan Dulgheru.

Echipa Greenpeace a prelevat probe de soia în perioada august-  septembrie 2014, din judeţul Botoşani, în urma unor sesizări locale.

like facebook„Un număr de 10 din 10 probe testate — provenind din județul Botoșani — a ieșit pozitiv pentru organisme modificate genetic. Rezultatul testelor a fost atestat și de un laborator acreditat din Viena, Austria. În alte județe nu au fost identificate cazuri de cultivare ilegală a organismelor modificate genetic interzise„, se arata într-un comunicat al organizaţiei remis în octombrie anul trecut.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *