Fermă agricolă de subzistență, finanțată prin GAL Valea Siretului de Sus

Gal Valea Siretului de Sus

 

Fifea Costel lucrează în domeniul agricol, ocupându-se de culturile de câmp. El se ocupă de mic copil de agricultură, inițial de exploatația părinților, apoi înființându-și propria fermă.

Solicitantul s-a hotărât să crească dimensiunea exploatației agricole prin creșterea suprafeței cultivate cu legume în câmp. Exploatația proprie avea, în 2012, la data depunerii cererii de finanțare, o suprafață de 25,31 ha.

Folosind toate oportunitățile oferite de FEADR, beneficiarul dorește să-și dezvolte exploatația în timp, urmărind să dețină o exploatație de mărime mijlocie, necesară atât pentru consumul din gospodăria proprie, cât și pentru a produce pentru piața liberă.

Din fondurile europene obținute prin GAL, beneficiarul urmărește permanent îmbunătățirea tehnicilor privind pregătirea terenului, semănat, îngrijirea și recoltarea legumelor, retehnologizarea lucrărilor din exploatație prin schimbarea tehnologiilor aplicate pentru toate culturile, precum și achiziționarea de semințe de calitate de la unități furnizoare autorizate, diverse tratamente pentru îmbunătățirea producției.

Pentru eficientizarea activității agricole în cadrul exploatației, și-a adaptat gândirea la economia de piață, ținând cont de concurenșă și de modul de reducere a costurilor, precum și de realizarea unor plusuri pentru comercializare.

Factorii specifici care determină buna practicăîn cadrul unui astfel de proiect sunt oferiți de rezultatele economice ale exploatației în condițiile unor cheltuieli minime.

Factorii de succes ai proiectului au constat în:

  • Experiența anterioară dobândită în familie;
  • Sprijinul primit din partea angajaților GAL Valea Siretului de Sus;
  • Accesul beneficiarului la informațiile privind Măsura 141;
  • Dorința beneficiarului de dezvoltare și modernizare a explotației agricole.

 

Titlul proiectului: Ferma de semi-subzistență a PF Fifea Costel, comuna Coșula, județul Botoșani

Proiect finanțat prin Axa I a Programului Național de Dezvoltare Rurală, Măsura 41.141 ”Sprijinirea fermelor de semi-subzistență”

Beneficiar: Fifea Costel

Localizare: comuna Coșula

Perioada de implementare: mai 2013 – decembrie 2015

Buget total: 7.500 euro

Finanțare nerambursabilă: 7.500 euro

Cofinanțare (contribuția beneficiarului): nu este cazul

Domeniul de activitate: cultivarea plantelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *