Fiscul a făcut plângere penală împotriva reprezentanţilor Uvertura Mall. Vezi de ce sunt acuzaţi!

uvertura mall botosaniAncheta in premiera realizata Directia Regionala de Finante. Pentru prima data specialistii Fiscului iesean au stabilit ca statul roman s-a ales cu o paguba de ordinul zecilor de miliarde lei in urma construirii unui mall. Mai mult, s-a ajuns la concluzia stupefianta ca desi mall-ul trebuia realizat exclusiv din fonduri private, statul a contribuit in mod indirect si ilegal cu cateva zeci de miliarde lei vechi la edificarea Uvertura City Mall din Botosani.

Totul a iesit la iveala in urma controalelor efectuate anul acesta de Directia Regionala de Finante la firmele controversatului afacerist Danut Prisecariu. Desi inspectorii Fiscului au putut sa traga concluzia ca firmele verificate sunt controlate din umbra de Prisecariu, plangerile penale ii vizeaza pe angajatii din subordinea afaceristului. Pentru a-si pastra locurile de munca, bietii oameni semneaza hartiile cerute de patron si in final desi beneficiile financiare nu ajung la salariatii implicati, ei sunt cei care trebuie sa dea cu subsemnatul la Parchet.

uvertura mall botosaniPe semnaturile altora, Prisecariu se alege cu bani in cont, iar cei care au semnat se aleg cu stresul unei anchete penale. Lucrurile pot ramane in acest stadiu daca procurorii nu stabilesc cine a fost persoana care a instigat respectivele persoane la semnarea unor documente prin care s-a prejudiciat bugetul statului. Modul in care a fost inselat statul roman de la inceputul demararii investitiei Uvertura City Mall si pana la sfarsit cand „obiectivul” a fost receptionat este descris in randurile de mai jos.

Statul furat cu hartii

Problema principala depistata de Fisc consta in faptul ca firmele lui Prisecariu au modificat valoarea imobilului ori de cate ori au avut nevoie pentru a plati impozite cat mai mici catre bugetul statului. Adica, atunci cand au solicitat de la stat rambursarea TVA aferent investitiei realizate s-a declarat ca ar fi fost cheltuita o suma uriasa pentru edificarea acestui mall. Si asta deoarece valoarea sumelor reprezentand TVA pe care firmele lui Prisecariu le-au recuperat de la stat s-au calculat ca procent din valoarea totala a investitiei.

La finalizarea lucrarilor de constructie, firmele lui Prisecariu au declarat o valoare mai mica a ivestitiei tocmai pentru a plati impozite si taxe pe cladire mai mici. Acestea sunt principalele abateri care imbraca aspectele unor infractiuni, iar Fiscul iesean are date concrete pentru a-si sustine plangerea penala formulata impotriva Monicai Sandu, administrator al SC Uvertura City Mall SRL, persoana care a semnat documentele care au dus la modificarile de valoare ale mall-ului din Botosani. Astfel, firmele implicate in realizarea proiectului sunt Moldova Universal SRL si Uvertura City Mall care au acelasi actionar si anume pe Danut Prisecariu.

Pentru construirea mall-ului din Botosani, Moldova Universal si Uvertura City Mall au incheiat la data de 14 iulie 2008 un contract de management de proiect. Cu aceasta ocazie firma din Iasi a lui Prisecariu Moldova Universal devenea manager de proiect. Constructia s-a realizat pe o suprafata de 6.270 metri patrati din care o suprafata de 1.601 mp proprietatea Moldova Universal, iar 4.668 au fost concesionati de la Consiliul Local Botosani pentru o perioada de 49 de ani.

Conform cercetarilor efectuate de Fisc, finantarea proiectului a fost structurata astfel: aportul asociatului unic (Danut Prisecariu) a fost de 32.568.033 lei, iar finantarea prin sistem bancar a fost in suma de 45.675.561 lei (un credit pe termen lung de la Banca Transilvania si inca doua credite pe termen scurt contractate de la Banca Italo Romena si Banca Transilvania.

Cat a costat mall-ul? Statul a rambursat TVA la greu

La data de 31.05.2013 insa, cand s-a intocmit procesul-verbal de receptie la finalizarea lucrarilor s-a consemnat ca valoarea investitiei a fost de 90.958.605 lei. Aceasta este si valoarea la care s-a rambursat TVA aferent investitiei. Valoarea TVA rambursata de stat pentru investitia de la Botosani este de 15.981.837 lei. De precizat ca firma a depus documentatii de rambursare TVA de 6 ori, iar ultima suma recuperata in valoare de 10.850.049 lei a fost aprobata la plata la data de 29.11.2013.

Dupa ce a incasat banii de la stat, firma lui Prisecariu a redus valoarea investitiei. Si asta pentru ca urma sa achite la randul sau bani la stat, dar catre un alt buget cel al comunitatii locale adica Primaria Botosani autoritate care-i concesionase terenul pentru o perioada de 49 de ani. De mentionat ca taxele si impozitele pentru cladiri se calculeaza in functie de valoarea declarata a investitiei, cat si de suprafata utila construita. La data de 14.06.2013 s-a realizat un raport de evaluare in urma caruia valoarea de piata a imobilului a fost stabilita la 60.645.075 lei.

La data de 31.12.2013 s-a intocmit un raport de evaluare prin care s-a stabilit o noua valoare a mall-ului, in suma de 38.120.000 lei. Prin cele doua rapoarte de evaluare intocmite, valoarea cladirii a fost redusa cu suma de 52.838.605 lei. Potrivit unor surse, Fiscul a sesizat procurorilor si faptul ca prin diminuarea valorii investitiei societatea a inregistrat o pierdere fiscala artificiala in suma de 709.721 lei.

De asemenea, diminuarea valorii contabile a cladirii a dus la achitarea unui impozit pe cladiri mai mic cu 739.740 lei in fiecare an, pagubit fiind Consiliul Local Botosani, autoritatea care a concesionat terenul.
„Avand in vedere ca valoarea TVA colectat este de 15.981.847 lei, in cazul in care s-ar vinde cladirea s-ar vira la buget TVA in suma de 9.148.800 lei, prejudiciind astfel statul cu suma de 6.833.037 lei. Consideram ca s-au comandat in mod intentionat cele doua rapoarte de evaluare pentru a diminua artificial valoarea contabila si a achita impozit pe cladiri si colecta TVA cu mult sub valoarea reala. Plangerea penala a fost depusa la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani”, au spus surse din cadrul Fiscului. Controlul la firmele lui Prisecariu a fost realizat atat de inspectori de la Administratia Judeteana a Finantelor Publice Botosani (aflata in subordinea Fiscului iesean), cat si de specialisti de la Iasi.

Sursa: Bzi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *