Şeful CJ şi consilierii au vizitat şantierele de la Coşula şi Dracşani

drum botosani dracsani1Conducerea executivă a Consiliului Județean și o parte din consilierii județeni au efectuat astăzi o vizită de lucru la DJ 208H și Complexul Monahal Coșula

Prima oprire din vizita de astăzi a fost la DJ 208 H (DJ 297 Dracșani – Cerbu – Copălău – DN 28B/E58), drum intrat în reabilitare la începutul anului trecut și finanțat prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, Axa 2 DMI 2.1.

drum botosani dracsaniProiectul se află într-o fază avansată de execuție urmând a fi finalizat până la sfârșitul acestui an. Covorul asfaltic al acestui drum permite și efectuarea de trafic greu, astfel încât pe viitor poate reprezenta o rută ocolitoarea a traficului dinspre Vama Stânca-Costești spre DN 28B pentru a ocoli orașul Botoșani. Lucrul acesta va fi posibil după modernizarea drumului județean DJ 297, arteră care dealtfel este inclusă în planurile de realizarea a unui drum strategic între localități din județul Botoșani și Iași.
consilieri judeteni la manastirea cosula2Delegația reprezentanților județului a continuat vizita la Complexul Monahal Coșula.
Complex care a intrat în reabilitare din februarie 2014 și urmează a fi finalizat până la sfârșitul acestui an. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 5, DMI 5.1.
Mănăstirea Coșula datează din anul 1535 și are o istorie impresionantă fiind unul dintre cele mai mari centre monahale din țară în perioada monahală, aici înregistrându-se o activitate culturală intensă.

consilieri judeteni la manastirea cosulaPrintre realizările notabile se poate puncta traducerea unui text din Herodot în premieră în spațiul românesc.
Proiectul include reabilitarea bisericii, a casei egumenice, turnului clopotniță, zidului, cuhniilor (hrubelor) și a arhondaricului. Fresca bisericii datează din secolul XVI și se păstrează în întregime, ea a fost repictată trei secole mai târziu, iar în momentul de față prin acest proiect se urmărește scoaterea la suprafață a picturii originale. Pictura redă scene unice în Europa și din acest motiv preotul paroh Calinic Chirvase va face demersuri pentru includerea mănăstirii în patrimoniul cultural european UNESCO.

Președintele Consiliului Județean s-a declarat mulțumit de stadiul în care se află lucrările la cele două proiecte de investiții și pe viitor va continua să organizeze astfel de vizite și la alte obiective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *