22 aprilie- Ziua Pamintului „Generatia Verde”

Pe 22 aprilie 2009 se sărbătoreşte, pe plan mondial, Ziua Pămintului -eveniment simbol al responsabilităţii civice in protecţia mediului. Această zi a fost iniţiată in anul 1970 de senatorul american Gaylor Nelson , la nivel naţional, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arăta faţă de mediu.

După 20 de ani, in anul 1990, evenimentul devine internaţional, fiind sărbătorit de peste 200 milioane oameni din 141 de ţări. După anul 1990, Ziua Pămintului a fost sărbătorită şi in Romania.

Multe activităţi ale omului au afectat ireversibil parti ale mediului inconjurator. Daca vom continua fara a lua nici un fel de masuri, pentru generatiile viitoare nu mai ramine mare lucru din mediul inconjurator. Echilibrul om – natura incepe sa dispara, iar ecologia incearca, pe cit posibil, sa mai pastreze ce inca mai avem.

Din acest motiv nu putem să răminem indiferenţi faţă de schimbările majore care se produc in jurul nostru şi Ziua Pămintului reprezintă cea mai bună ocazie de a ne lua un ANGAJAMENT faţă de planeta pe care locuim. Marile schimbari incep chiar cu noi!

1. COLECTAŢI SELECTIV DEŞEURILE DE ACASĂ, ŞCOALĂ SAU DE LA SERVICIU ŞI PREDAŢI-LE UNITĂŢILOR SPECIALIZATE DIN JUDEŢUL BOTOŞANI http://www.apmbotosani.ro/Gestiune%20deseuri/Oferte%20colectare%20valorificare%20eliminare%20deseuri

2. COMPOSTAÅ¢I!

Prin reciclarea deseurilor organice menajere, deseurilor verzi, garduri vii si deseuri de gradina se poate obtine un ingrasamint natural care poate fi folosit in grădina dvs.

http://www.apmbotosani.ro/Proiecte_programe/Compost/Manual_compost.pdf

3. ECONOMISIÅ¢I ENERGIA!

Scoateti din priza aparatele mici

Incarcatoarele de mobile/baterii/laptopuri/etc, monitoarele, televizoarele, practic toate aparatele care au mod de standby consuma chiar si atunci cand nu sunt folosite. Luate impreuna, aceste aparate considerate mici consuma atunci cand sunt in standby mai mult decat un frigider obisnuit. O solutie bună este sa le scoateti din priza atunci cand nu sunt folosite.

AFolosiţi becuri economice: acesteareduc consumul de electricitate cu 80% fatade un bec normal.

4. NU RISIPIÅ¢I APA!

Apa este bunul cel mai de pret! Apa este nu numai necesara vietii, ci este insasi viata, bogatie fara seaman pe pamint!

– o familie obisnuita poate economisi pana la 6 mc de apa pe an daca nu lasa apa sa curga in continuu atunci cand spala vasele, cand foloseste apa pentru igiena personala sau cand spala masina.

  • O caramida pusa in rezervorul vasului de toaleta reduce consumul de apa cu 15% – 40%, circa doi litri la o folosire.

  • Un robinet defect (din care curge o picatura de apa pe secunda) pierde 25 de litri de apa pe zi, lucru care nu numai ca risipeste apa, dar si energia folosita pentru a epura acea cantitate de apa potabila.

4. CUMPĂRAÅ¢I PRODUSE AUTOHTONE – nu numai că ajută economia locală, dar va economisi energie, deoarece produsele nu au parcurs jumătate de planetă ca să ajungă la dumneavoastră.

5. NU LUATI PLASA!

Cind mergeţi la cumpărături, luaţi cu dumneavoastră sacoşe de acasă.A? Dacă luaţi pungi de plastic, folosiţi-le pină cind se uzează.!Cand mergeti la cumparaturi, purtati in poseta plase din material textil si evitati sa luati la fiecare cumparatura plase din plastic, chiar daca vi se ofera gratuit. Nu e nevoie de punguta de la farmacie cand cumparam o cutie de vitamina C, nici de pungi la 3 magazine de imbracaminte, daca deja avem o plasa unde incap toate articolele cumparate. Alegeti mereu cartonul, sticla sau metalul in locul plasticului.

Pungile de plastic nu sunt biodegradabile şi au la bază o sursă neregenerabilă a?" petrolul. www.nufipungas.ro

6. MERGEÅ¢I PE JOS!

Incercati, daca locuiti la 15-20 minute de serviciu, sa va deplasati pe jos, in loc sa folositi masina. La fel pentru distantele mici pe care le aveti de parcurs. Evitaţi folosirea maşinilor a?" mergeţi pe jos, cu bicicleta sau folosiţi transportul in comun ori de cite ori este posibil. http://www.mobilityweek-europe.org/