În judeţul Botoşani, roamingul se poate activa accidental. Utilizatorii riscă tarife mai mari

roamingNumarul localitatilor de la granita Romaniei, in care telefoanele mobile pot intra in roaming involuntar, iar in acest mod utilizatorii risca sa plateasca tarife pe care nu si le doresc, a ajuns la 512, potrivit unei statistici actualizate a ANCOM.

In acest context, arbitrul telecom atrage atentia utilizatorilor care au serviciul de roaming activat si se afla in tara, dar in apropiere de granita, ca este posibil ca telefonul sa se conecteze automat la o retea din tara vecina si sa foloseasca serviciile de comunicatii la tarife de roaming, platind si pentru apelurile pe care le primesc (roaming involuntar).

Conform masuratorilor recente, in majoritatea judetelor aflate la granita exista localitati in care telefoanele pot intra in roaming involuntar, cele mai multe localitati in care apare acest fenomen fiind situate in judetele: Satu Mare (63 de localitati, pe granita cu Ucraina si Ungaria), Botosani (44 de localitati, pe granita cu Ucraina si Republica Moldova),Iasi (42 de localitati, pe granita cu Republica Moldova), Timis (39 de localitati, pe granita cu Serbia si Ungaria) si Bihor (33 de localitati, pe granita cu Ungaria).

Tot pe baza masuratorilor ANCOM reiese faptul ca exista localitati cu risc de roaming /RR/ involuntar, in care echipamentul mobil se poate conecta temporar la reteaua unui operator strain in functie de deplasarea utilizatorului, dar si localitati cu risc crescut de roaming /RCR/ involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la reteaua unui operator strain pe toata suprafata localitatii respective.

Roamingul involuntar in localitatile de granita de pe teritoriul Romaniei poate aparea numai in cazul in care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automata a retelei. Fiind vorba despre localitati aflate la granita este posibil ca echipamentul mobil sa se conecteze la reteaua unui operator din tara vecina, iar utilizatorul sa fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

Pentru a evita acest tip de eveniment, ANCOM recomanda utilizatorilor sa-si selecteze manual reteaua operatorului, sa solicite operatorilor activarea serviciului de roaming numai la cerere si sa verifice reteaua in care se afla telefonul, inainte de a utiliza aparatul.

Sursa: StirileProtv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com