Executare silită de 15 milioane de dolari la Botoşani

dolari multiO executare silită privind o sumă record este pe cale să se facă la Botoşani. Este vorba despre un proces deschis de o companie aeriană împotriva împotriva Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului. Acţiunea companiei Dac Air vizează executarea unor imobile aparţinând fostei AVAS în contul unei datorii de 15 milioane de euro.

like facebookProcesul a ajuns la Judecătoria Botoşani pentru că imobilele s-ar afla în judeţ, însă nu sunt menţionate expres. Încuviinţarea executării silite vine în baza unei hotărâri a Tribunalului Bucureşti în care fosta companie aeriană a câştigat.

Toată povestea a început în 1996 când Bancorex  se angajase să finanţeze firma Dac Air prin participarea, ca acţionar, la capitalul social al acesteia, cu 20,8 de milioane de dolari.

Bancorex a plătit doar 6,8 milioane de dolari, după care a evitat falimentul doar prin absorbţia de către BCR. Partea viabilă a băncii a fost preluată de Banca Comercială Română (BCR), iar creditele neperformante şi toate litigiile au rămas în sarcina actualei AAAS, aceeaşi cu FPS, AVAB, sau AVAS, diferitele denumiri din diferite perioade ale existenţei sale.

Participaţia fostei Bancorex la Dac AIR a fost transferată către predecesoarea actualei AAAS.

Autoritatea plăteşte, în noiembrie 2004, în virtutea unui „contract de tranzacţie”, echivalentul a 15,68 de milioane de dolari, companiei Dac Air.

Compania era controlată încă, la acea dată, de George Constantin Păunescu, potrivit datelor AAAS.

Şi, deja din 2002, Dac AIR începuse seria litigiilor împotriva AAAS, prin care a cerut periodic daune pentru prejudiciile pentru afacerile nerealizate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *