UMF Iași închide filiala din Botoșani

cadre medicale care masoara tensiune la BotosaniAnul acesta au absolvit ultimele promoţii de la filialele din Botoşani şi din Bacău ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, care se vor închide, fiind intrate în lichidare. Astfel, reprezentanţii UMF Iaşi cer de la Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) mutarea locurilor din filialele respective la specializările din Iaşi.

like facebookMotivul invocat de reprezentanţii universităţii pentru lichidarea filialelor ţine de faptul că, pentru a susţine orele din cele două localităţi din Moldova, profesorii trebuiau să se deplaseze din Iaşi, iar locurile nu se ocupau integral fiindcă nu exista un interes atât de mare. „Se de­plasau cadrele didactice de la Iaşi acolo pentru a susţine cursuri. Era dificil. A fost o decizie managerială pentru momentul de faţă şi, mai mult, nici locurile nu se ocupau fiindcă nu erau solicitanţi. Nu­mărul nostru de studenţi nu se măreşte faţă de anul anterior, ci prin lichidarea acestor sedii ne-am mărit numărul la diferite specia­lizări din Iaşi“, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină Generală a UMF.

De aceea, Consiliul de Administraţie al instituţiei de învăţământ superior medical a aprobat contactarea ARACIS în vederea evaluării mai multor programe de studiu pentru suplimentarea numărului de locuri.

Astfel, UMF cere creşterea cu 50 a numărului de locuri la liniile de studiu în limba engleză şi franceză de la Medicină Generală, de la 150 la 200 de locuri în ambele cazuri, şi la Asistenţă Generală Medicală, de la 200 la 250. Se mai solicită suplimentarea numărului de locuri şi la Nutriţie şi Dietetică, de la 35 la 50, la Medicină Dentară în limba română de la 180 la 200, în limba engleză de la 70 la 100 şi în limba franceză de la 90 la 115. Pe lângă acestea, UMF cere suplimentarea locurilor şi la Tehnică Dentară de la 80 la 100 şi la Balneokinetoterapie de la 100 la 120.

Schimbările ar urma să intre în vigoare, după evaluarea ARACIS din toamnă, din anul universitar 2016-2017. „La Medicină Generală nu puteam să mărim numărul de locuri fiindcă este la maximum, însă am mărit la celelalte forma­ţiuni, păstrând numărul de studenţi total dar suplimentând numărul studenţilor de la alte specializări“, a adăugat decanul UMF Iaşi.

Există însă şi o componentă fi­nanciară semnificativă în schim­bările pe care urmează să le realizeze universitatea. Dincolo de reducerea costurilor prin desfiinţarea filialelor, aceştia vor câştiga o sumă semnificativă de bani prin suplimentarea locurilor la liniile de predare în limbă străină. Vor exista 155 de noi poziţii pentru studenţi care, în primul an, vor avea de achitat taxa de 5.000 de euro de şcolarizare, aducând universităţii venituri suplimentare de peste 775.000 de euro.

Sursa: Ziarul de Iasi

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *