Decizie surpriză a judecătorilor în dosarul fostului şef al Memorialului Ipoteşti

Fostul director al Memorialului Ipotesti, Valentin Cosereanu
Fostul director al Memorialului Ipotesti, Valentin Cosereanu

Judecătorii Judecătoriei Botoşani s-au pronunţat, marţi, în dosarul fostului şef al Memorialului Ipoteşti, Valentin Coşereanu şi contabila instituţiei, Livia Muşat.

like facebookCei doi au fost achitaţi de instanţă după ce au fost acuzaţi de abuz în serviciu, însă decizia nu este definitivă.

„Achitare
Solutia pe scurt: În temeiul art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 lit. b Cod procedură penală dispune achitarea inculpaţilor CV şi MSS, sub aspectul săvârşirii a câte două infracţiuni de abuz în serviciu în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul a unui folos necuvenit în formă continuată, prev. şi ped. de art. 13 ind.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal(prin schimbarea încadrării juridice din două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje patrimoniale în formă continuată, prev. şi ped. de art. 13 ind.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal din 1969, ambele cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal din 1969), cu aplicarea art. 5 Cod penal. Respinge pretenţiile civile şi cheltuielile judiciare solicitate în cauză de partea civilă Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipoteşti. Respinge pretenţiile civile solicitate în cauză de partea civilă Consiliul Judeţean Botoşani. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 09 iunie 2015″, se arată pe site-ul instituţiei.

Cei doi sunt acuzaţi că au făcut mai multe achiziţii defectuoase la Centrul de Studii Mihai Eminescu, în perioada când se aflau la conducere.

Potrivit procurilor Tribunalului Botoşani, cei doi, în timpul în care erau director şi respectiv contabil la Memorialul Ipoteşti, în perioada 2005- 2008, au făcut diverse achiziţii de bunuri muzeale nejustificate, aducând un prejudiciu de peste 400 000 de lei.

 

 

 

Document: Hotarâre  1327/2015  09.06.2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *