Exclusiv! Decizie surpriză în dosarul în care patronul Electroalfa era acuzat de corupţie. Află sentința!

gheorhe ciubotaru electroalfa botosaniJudecătorii Tribunalului Bucureşti s-au pronunţat, marţi, în dosarul în care patronul Electroalfa era acuzat de infracţiuni de corupţie.

Instanţa a decis achitarea lui Gheorghe Ciubotaru şi a fostul vicepreşedinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Dumbrăveanu, acuzaţi de luare de mită. În acelaşi dosar era anchetat şi directorul ENEL, Florin Gogu, pentru dare de mită. Sentinţa în baza căreia Ciubotaru și Dumbrăveanu sunt nevinovați nu este definitivă.

like facebookProcurorii DNA i-au şi reţinut pe cei trei la începutul lunii iunie 2014 menţionând că în cursul anului 2013, Claudiu Sorin Dumbrăveanu, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut, de la Florin Gugu, director ENEL, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC Electro Alfa International SRL, al cărei asociat este Gheorghe Ciubotaru.

Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013, a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

Concret, în prima jumătate a anului 2013, Dumbrăveanu, având o funcţie de decizie în cadrul ANRE, i-a pus în vedere lui Gugu, director ENEL că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Dumbrăveanu a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către ENEL, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente cu această societate.

One thought on “Exclusiv! Decizie surpriză în dosarul în care patronul Electroalfa era acuzat de corupţie. Află sentința!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *