Bisericile Ortodoxa si Catolica sarbatoresc, pe 25 martie, praznicul Bunei Vestiri (Blagoveştenia), cind Dumnezeu, prin glasul Arhanghelului Gavriil, anunta Sfintei Fecioare Maria ca a fost aleasa sa-l nasca pe Iisus. Ingerul i s-a inchinat Sfintei Fecioare: "Bucura-te, cea ce eşti plina de har, Domnul este cu tine! Binecuvintata eşti tu, intre femei!" (Luca 1.28). Apoi i-a spus vestea: "Şi iata vei lua in pintece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus" (Luca 1.31). Fecioara a primit smerita vizita ingerului binefacator, Arhanghelul Gavriil, in cutremurarea nedumeririi ei, aflind de la el cum va fi cu putinta minunea ce trebuia sa se intimple cu dinsa: "Duhul Sfint Se va pogori peste tine şi puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea şi Sfintul care Se va naşte din tine, Fiul Lui Dumnezeu Se va chema" (Luca 1.35). Era cea mai mare cinste pe care Dumnezeu o putea incredinta unei femei. Maria era o femeie tanara si saraca, atribute pentru care, in viziunea oamenilor din acele timpuri, Dumnezeu nu ar fi ales-o. Dar Dumnezeu a ales-o pentru alte calitati: ascultarea si smerenia ei.
Nu trebuie sa iscodim mai mult taina. Duhul cel Sfint, cel bun, Duhul care inspira pe profeti, acela a intrat in pintecele sfint al Fecioarei şi printr-o lucrare minunata a zamislit trupul lui Iisus.
Buna Vestire a Naşterii lui Hristos a fost adusa la cetatea din Galileea, Nazaret. Dupa cum o arata numele, Nazaretul trebuia sa fie punctul de plecare al mintuirii neamului omenesc. Nazaret in limba ebraica inseamna sfintenie. Vestitorul marii innoiri a fost Arhanghelul Gavriil, al carui nume inseamna Om-Dumnezeu. Pruncul ce trebuia sa se nasca din Fecioara Maria, in urma mesajului de la Nazaret, avea sa fie Dumnezeu desavirşit şi
Traditia populara si Cucul
De Buna Vestire este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.
In Apus, sarbatoarea Bunei Vestiri este numita si sarbatoarea Zamislirii Domnului. In calendarul nostru popular, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenii sau Ziua Cucului. Cucul ocupa un loc central in cadrul acestei mult asteptate sarbatori, fiind perceput ca o pasare ce anunta sosirea primaverii. Traditia spune ca primul sau cintec, care are loc de obicei la Buna Vestire, trebuie sa fie asteptat de toti oamenii in haine curate, veseli, cu stomacul plin si cu bani in buzunare. Daca nu ar fi indeplinite aceste conditii rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri in anul care va urma.
Traditia populara a facut din cuc un simbol al nestatorniciei si, mai ales, al adulterului, al dragostei tainuite, numita in popor si "boala cucului", aici avindu-si originea si cunoscuta expresie: "Mai baiete cucuiete/ Ce ti-e capul tot la fete!".
Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta astazi are necazuri tot anul. In