Populatia, avertizata asupra riscului de incendii, ca urmare a lucrarilor de curatare a gradinilor

In cadrul videoconferinţei cu primarii din judeţ organizată joi de Instituţia Prefectului judeţului Botoşani preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefect Cristian Constantin Roman, şi inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situatii de Uurgenta Botoşani, au prezentat măsurile pentru prevenirea producerii situaţiilor de urgenţă generate de incendii şi inundaţii in primăvara anului 2009.
Din statistica situaţiilor de urgenţă inregistrate in judeţul Botoşani rezultă o creştere a incendiilor/ arderilor necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor de vegetaţia uscată. In anul 2008 s-au produs 240 de incendii la gospodăriile cetăţeneşti. Focul deschis a constituit cauza unui număr de 32 incendii. Totodată au fost inregistrate 23 arderi necontrolate din care 18 la mirişti (96,328 ha), 2 la plantaţii (4,01 ha) şi 3 la pajişti ( 20, 15 ha). In total in 2007 au fost afectate de arderi necontrolate 331,375 ha de teren, iar in 2008 au fost afectate 120, 488 ha.
De la inceputul anului 2009 au fost inregistrate 55 de incendii din care 4 au avut drept cauză focul deschis pentru arderea deşeurilor in gospodăriile populaţiei. De asemenea, au fost inregistrate un număr de 5 arderi necontrolate care au afectat 22,35 ha teren (9 ha păşuni şi 13,35 ha plantaţii).
In majoritatea cazurilor cetăţenii au dat foc grămezilor de resturi furajere şi deşeuri din curţi sau grădini sau la ierburile uscate in vederea pregătirii terenurilor pentru executarea lucrărilor agricole de primăvară sau pentru păşunat in condiţii de vint, fără să respecte distanţele de securitate la incendiu faţă de locuinţe, grajduri, şuri, furaje şi fără să asigure mijloacele de intervenţie ceea ce a condus la propagarea rapidă a focului la construcţii, gospodării şi anexele acestora, plantaţii, sau păduri, inregistrindu-se pagube mari.
S-a solicitat indeplinirea următoarelor măsuri:
1) identificarea sectoarelor de activitate in care creşte riscul de incendiu in condiţiile caracteristice lipsei de precipitatii;
2)interzicerea utilizării focului deschis

3)intensificarea controalelor in gospodăriile cetăţeneşti şi in locurile cu vegetaţie uscată
4) asigurarea verificării zilnice a rezervelor de apă pentru incendiu.
Pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii s-a reţinut atenţia asupra:
1) interzicerii totale a depozitării gunoaielor, rezidurilor şi materialelor de orice fel in albia minoră, malurile şi zonele de protecţie ale cursurilor de apă, precum şi in rigolele şi şanţurile marginale ale drumurilor naţionale, judeţene, comunale şi săteşti;
2) executării lucrărilor de curăţare şi intreţinere a rigolilor marginale ale drumurilor de orice categorie din judeţ;
3) menţinerii secţiunilor de scurgere a apelor in zona podurilor şi podeţelor prin despotmolirea albiei şi igienizarea zonelor din razele acestora;
4)dezafectării vegetaţiei ierboase şi lemnoase din albiile cursurilor de apă;
5)executării de noi şanţuri şi rigole in zonele in care nu există
scurgeri de apă;
6)desfundării camerelor de cădere la podeţele de şosea, a secţiunii de scurgere a apelor la podeţe şi a canalelor de evacuare a apelor.