Cătălin Flutur, despre corecţiile financiare: Nu extistă un prejudiciu

catalin flutur botosaniFostul primar al municipiului Botoşani, Cătălin Flutur a reacţionat după acuzele aduse în ultima perioadă de actualul executiv legate de corecţiile financiare. Liberalul a menţionat că corecţiile financiare nu sunt concrete ci doar suspiciuni şi sunt un fenomen generalizat în toată ţara, însă numai la Botoşani se aduc asemenea acuze.

like facebookActualul director al Locativa l-a citat pe Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici ce a spus că România plăteşte un miliard de euro corecţii pentru toate proiectele cu fonduri eruopene până în luna octombrie 2011.

Raportat la nivel naţional, corecţiile de cinci milioane de euro primite de Primăria Botoşani, înseamnă aproape 0,48%.  Fostul edil a mai adăugat că este o problemă pe care şi-a asumat toată echipa la acel moment în care s-a pus problema accesării fondurilor europene. Spre comparaţie acesta a spus că dacă nu accesa fonduri europene municipalitatea avea bani de un singur proiect, reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu.

„Este una dintre problemele pe care ni le-am asumat cu toţii atunci când am hotărât să atragem fonduri europene.Peste tot în ţară s-a întâmplat acelaşi lucru. Măcar 50% din CJ şi primăriile reşedinţă de judeţ erau conduse de membri PSD. E un fenomen care s-a întâmplat la nivel naţional, dar nimeni nu şi-a permis să facă afirmaţiile care s-au făcut la Botoşani. Municipiul Botoşani, în cele două mandate pe care le-am gestionat împreună cu o echipă, cu două Consilii Locale ce au aprobat hotărâri în unanimitate, a accesat cu fonduri europene în jur de 95 de milioane de euro, iar pe fonduri guvernamentale diferenţa până la 120 de milioane de euro. Vorbim de suspiciuni de corecţii financiare de cinci milioane de euro. Suntem în impostaza în care avea posibilitatea a atrage 100 de milioane de euro şi după să ni se dea doar 95 de milioane de euro. Ce este mai important, ce alegem, 95 de milioane de euro sau deloc? Aceste cinci milioane de euro care ar însemna corecţii, dacă nu accesam nimic puteam să facem în oraş doar teatrul Mihai Eminescu şi atât. În rest, CET, pietonale, parcări, hala de carne, centura, nimic.

Ce este mai important, că am adus 95 de milioane de euro când puteam să nu aducem nimic şi Botoşaniul rămânea la stadiul la care era acum 8 ani? În loc de 100 de milioane de euro am adus 95 de milioane de euro. Nu există un prejudiciu, există o cotă de contribuţie dintr-o parte sau alta pentru că restul banilor se văd în lucrări. Aceste suspiciuni de corecţii sunt numai pe partea de achiziţii nu sunt pe execuţie. Au fost patru instituţii care au şi-au dat verdictul că totul este corect, ADR Nord Est, Ministerul de Finanţe prin UCVAP, ANRMAP şi SEAP. Atâta timp cât o autoritate locală nu putea să declanşeze operaţiunea a organiza licitaţii fără aceste avize. Noi nu am mai făcut proieste din acestea, au venit peste noi banii. Important era să accesăm asemenea proiecte, să aducem banii în localităţile noastre. Acum vine cineva şi spune că am greşit, în condiţiile în care el nu a făcut nimic. Bătălia lui e cu mine. Nu poţi să pui în cârca unei echipe, a unui om, o chestie care de fapt nu reprezintă sub nici o formă un prejudiciu. Este regretabil faptul că cei care au fost leneşi, care nu au atras bani deloc, acum stau bine merci”, a declarat Cătălin Flutur.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *